Организаторите на първия за годината турнир от Големия шлем - "Аустрелиън Оупън", са решили да увеличат наградния фонд на 40 млн. австралийски долара (32.5 млн. щатски долара), заради сериозния спад в курса на местната валута през последните няколко месеца. Турнирът, който започва в Мелбърн на 19 януари, ще предложи на победителите при мъжете и при жените или по 3.1 млн. австралийски долара или по $2.52 млн., което е със 100 хиляди повече от обявеното за последно през октомври. Aко обаче се вземе предвид спада на австралийския долар към щасткия, това означава, че шампионите все пак ще получат с около $10 хиляди по-малко от предварително обявеното.

В същото време стана ясно, че организаторите на Откритото първенство на Австралия са взели сериозни мерки срещу жегите, които измъчват състезателите по време на надпреварата в Мелбърн. Според новите правила, ако температурата достигне 40 градуса, а влажността на въздуха - 32.5, то съдията е длъжен да прекрати двубоя веднага след довършването на вече започнат сет. На стадионите с покрив той веднага ще бъде затворен, а на останалите ще се изчака падането на температурите.

"Тази година ние направихме още един от кортовете ни с подвижен покрив и те вече станаха три" - похвали се директорът на турнира Крейг Тейли. Реконструкцията бе част от програмата за обновяване на тенис комплекса на стойност 363 млн. долара. Всеки от покривите пък може да се отвори и затвори за 5 минути, което ги прави най-бързите в света.