Лидерката в световната ранглиста Виктория Азаренка спечели пета титла за сезона, след като на финала на Откритото първенство на Китай се наложи категорично срещу втората в класацията на WTA Мария Шарапова с 6:3, 6:1. Двубоят продължи час и 27 минути.

Световната номер 1 застава начело на класацията за най-много спечелени пари от наградни фондове в рамките на една година. Със заслужените днес 848 000 долара равносметката за Вика от началото на 2012 г. е 6 916 920 долара. След нея в подреждането по този показател е Серина Уилямс, която през 2011-а премина границата от 6-те милиона.

Азаренка започна двубоя по страхотен начин и реализира два пробива за 4:0. В седмия гейм тенисистката от Беларус имаше сетбол, но не се възползва. Въпреки че втората в схемата Шарапова успя да върне единия пробив за 3:5, още при последвалия си сервис гейм тя отново се пропука и загуби сета с 3:6.

Във втората Шарапова имаше сериозни проблеми при подаванията си, двойните й грешки валяха и това нямаше как да не се отразява на резултата. 25-годишната рускиня изостана с 0:5. При 5:1 Азаренка не се възползва от първия си мачбол, но при втория не сгреши и спечели трофея в Пекин.

Виктория Азаренка е родена на 31 юли 1989 година, тази година спечели Откритото първенство на Австралия, а в кариерата си има общо 6 титли./БЛИЦ