Миналогодишната финалистка от Аустрелиън Оупън Винъс Уилямс отпадна още в първи кръг в тазгодишното издание на турнира. Американката беше елиминирана от Белинда Бенчич след 3:6, 5:7.

За Винъс това бе 77-о участие на турнир от Големия шлем, като до този момент тя водеше с 4-0 победи в общия баланс срещу швейцарката.

Така за първи път от 1997 г. във втория кръг на Откритото първенство на Австралия няма да участва нито една от сестрите Уилямс. 

Победата на 20-годишната Бенчич не е никак случайна. Швейцарката се намира в отлична форма, като в последните си 35 мача записа успех в 31 от тях. Тя спечели "Хопман Къп" заедно с Роджър Федерер, а днес родителите на най-успешния тенисист в историята я подкрепяха от трибуните в Мелбърн. Следващата й съперничка ще е победителката от двубоя между Йохана Ларсон (Швеция) и Луксика Кумкум от Тайланд.

Шампионката от US Open Слоун Стивънс също приключи участието си на Откритото първенство на Австралия. Поставената под номер 13 в схемата американка загуби от Жън Шуай (Китай) с 6:2, 6:7(2), 2:6. 

АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, МЪЖЕ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, ЖЕНИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ