Финалът на „Уимбълдън“ при мъжете предложи не само нерви, но и се превърна в истински епос с място в историята на тениса. Още преди началото на мача имаше признаци за това, което се случи. Новак Джокович се опитваше да защити титлата си от миналата година. Роджър Федерер се пробва да стане най-възрастният тенисист, спечелил турнир от Големия шлем в Оупън ерата.

Когато сърбинът и швейцарецът вчера излязоха на корта, феновете не оставаха разочаровани. Ноле спечели със 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3). Предлагаме ви пет факта, които доказват, че финалът между Джокович и Федерер заслужава място в историята на тениса.

1.Тест за издържливост
С продължителност от 4 часа и 55 минути това беше най-дългият финал в историята на „Уимбълдън“. Предишният рекорд се държеше от срещата между Федерер и Рафаел Надал през 2008 г., когато испанецът триумфира с 6:4, 6:4, 6:7 (5), 7:6 (8), 7:9 след 4 часа и 48 минути.

2.Новото правило в употреба
В опит да се сложи край на маратонските мачове, които белязаха историята на „Уимбълдън“ през годините, през миналия октомври управата на Ол Инглънд Клъб въведе ново правило за тайбрек от 2019 г. Според нововъдението при достигането на 12:12 във финалния сет при мъжете, жените, смесените двойки и юношите ще се прибегне до изиграването на тайбрек. Първото прилагане на това правило беше именно във финала между Джокович и Федерер.

3.Джокович защити титлата си
За втори път в кариерата си Джокера печели втора поредна титла от „Уимбълдън“. Той направи това за първи път през 2015 г., когато защити титлата си от 2014 г. Като цяло сърбинът има общо пет титли от „Уимбълдън“.

4.На 32 и все още в разцвета си
На 32 години Новак Джокович стана първият тенисист, надхвърлил 30 години, който успява да защити титлата си от „Уимбълдън“.

5.Ранният аванс
Финалът беше оспорван от самото начало до финалната точка на тайбрека в петия сет. Джокович спечели първия сет и това беше индикация, че той ще спечели титлата. Сърбинът има баланс от 7:0 срещу Федерер в мачовете от Големия шлем, когато печели първия сет. Въпреки че загуби втората част с 1:6, Джокера в крайна сметка триумфира няколко часа по-късно. Попитан след края на мачас какво най-много се гордее от финала, той отговори: „Издържливостта“.