Кеи Нишикори се превърна в първият азиатски тенисист, достигнал до спора за титлата в турнир от Големия шлем. Роденият на 29 декември 1989 година тенисист изненадващо, но напълно заслужено отстрани големия фаворит Новак Джокович. На финала Нишикори ще спори с другата сензация Марин Чилич, който спря Роджър Федерер.

Нишикори е считан за един от младата вълна тенисисти, към която спадат Григор Димитров и Милош Раонич. Именно за тях двамата бе попитан след успеха си на полуфинала: "Да. Те се справят много добре през този сезон, особено на Уимбълдън. Тогава бях леко изненадан от начина, по който играеха, колко силни могат да бъдат и след няколко години може да е възможно да бъдат №1 и №2 в ранглистата. Просто съм щастлив и горд да бъда в тази ситуация. Младите играчи вече започват да се конкурират с тенисистите от Топ 5, но като цяло съм леко изненадан да бъда на финала", завърши Нишикори.

"Изненадан съм от този успех, но не прекалено много, тъй като през този сезон се представям много добре. Достигнах до финал на турнир от сериите Мастърс и вече съм побеждавал повечето топ играчи. Бях нервен, тъй като това бе първият ми полуфинал от шлема, но увереността ми помогна много в днешния мач. Бях много агресивен, не изчаквах топката и просто играех собствения си тенис", коментира щастливият победител.

"Започнах да тренирам разигравания само няколко дена преди началото на турнира и дори не знаех дали има смисъл да дойда в Ню Йорк. Нямах абсолютно никакви очаквания, но след първите два мача започнах да се чувствам по-уверен, тъй като не изпитвах никаква болка в крака. Просто играех мач за мач и сега съм тук. Не знам, може би е добре за мен да почивам три седмици преди турнир от шлема", пошегува се японецът./БЛИЦ