Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова и четвъртфиналистката от Откритото първенство на Австралия през януари Йелена Докич (Австралия) са подали заявки за участие на силния турнир на ITF в София с награден фонд 100 хиляди долара от 14 до 20 септември на ТК Левски.

21-годишната Пиронкова, 98-а в света в момента, достигна до финала на миналогодишното издание на надпреварата, където загуби от испанката Нурия Лагостера Вивес с 2:6, 3:6. 

Докич, бивша номер 4 в световната ранглиста, има две титли от турнири на УТА. 26-годишната белградчанка е 81-а в света в момента, а през 2000 година достига до полуфинал на "Уимбълдън", което е най-доброто й представяне в турнири от Големия шлем на сингъл.

Общо осем състезателки от топ 100 са изявили желание да играят на "Алианц Къп". Освен Пиронкова и Докич, това са Татяна Гарбин (Италия, 58), Тамеа Башчински (Швейцария, 70), Кристина Бароа (Германия, 72), Александра Дюлгеру (Румъния, 78), Полона Херкоя (Словения, 81) и Маша Зеч-Пешкирич (Словения, 99).

Засега Гарбин е водачка в схемата, а Пиронкова най-вероятно ще бъде поставена под номер 7. В основнаха схема попада и Сесил Каратанчева, която играе за Беларус. За квалификациите молба са подали Елица Костова, Диа Евтимова, Далия Зафирова, Таня Германлиева, Мартина Гледачева, Биляна Павлова и други.

На 3 сeптември (четвъртък) от 11,00 часа на кортовете на тенис клуб Левски София в Борисовата градина ще се състои пресконференция по повод започващия международен турнир "Алианц Къп"./БЛИЦ