За пета поредна година стартира националната верига тенис турнири за аматьори Carlsberg Challenge. Тя ще включва 7 турнира плюс един Мастърс, тъй като през 2012 г. няма да се провеждат дисциплините – единично жени и жени двойки. Carlsberg Challenge ще се състои в периода април - септември 2012 г. Първият турнир ще се се играе в гр. Сливен на 28 и 29 април 2012 г., а последните – в началото на септември в гр. София. Инициативата се организира от Карлсберг България и Wilson в партньорство с Българската федерация по тенис. Наградата, която е осигурена за участницитe е посещение на финалния турнир от серията Мастърс в Лондон, с осигурени билети за мачовете, пътни разноски и хотел.

Тази година любителските турнири Carlsberg Challenge са отворени само за мъже – единично и по двойки. Изискванията към участниците са да не са играли в състезания от календара на БФТ след навършване на 14-годишна възраст и през последните десет години, както и да не са действащи треньори, инструктори, учители или студенти по тенис. Тези критерии не важат единствено за мъжете, навършили 60 години. В състезанието могат да участват и смесени двойки, като това ще става само по желание на отделните тенис клубове – домакини, но точките на жените няма да се начисляват и няма да се води ранг листа за тях.

Организаторите припомнят също, че състезатели, които са отстранени при предишните издания на турнира или им е наложена забрана от БФТ, не могат да продъжат участието си в състезанията. За трета поредна година се потвърждава и правилото, че победителите от предишни години нямат право да се включат в Мастърс турнира. Тяхното място се заема от следващите в класирането.

"Щастливи сме, че за пета поредна година Carlsberg Challenge ще успее да даде поле за изява на непрофесионалните играчи у нас и вярвам, че състезателният елемент не пречи турнирите да се утвърдят и като приятелски срещи между стотиците любители на тениса. Смятам също и че наградата, която сме осигурили за победителите ще е допълнителен стимул за всички участници”, каза Мариан Дочев, Бранд мениджър в Карлсберг България.

За провеждането на турнирите от веригата Carlsberg Challenge са осигурени топки Wilson US Open, с които играят най-големите звезди на професионалния тенис, а доброто настроение ще бъде подкрепено и с бира Carlsberg.

Желаещите да приемат предизвикателството на Carlsberg Challenge могат да се запишат в тенис-клубовете, домакини на състезанията или на сайта на Wilson: http://www.index-sports.com.

Натрупването на точки за крайната победа се реализира по следните правила:
• За победа в игрите по единично се дават 10 точки
• За победа в игрите на двойки и смесени двойки се дават по 7 точки на всеки от двамата състезатели
• Класиралите се на първо място в дисциплините по единично мъже получават допълнително по 10 точки
• Класиралите се на първо място в дисциплините по двойки мъже на всеки турнир получават допълнително по 7 точки (всеки състезател от двойките)
• За крайното класиране се взимат точките събрани от всички турнири, във всички дисциплини – единично мъже и двойки мъже. Първите 8 мъже в класирането участват в турнира Carlsberg Masters в дисциплината - единично мъже, като този турнир ще излъчи победителите за голямата награда - посещение на турнир от серията Мастърс в Лондон.

ДАТА                  ТЕНИС КЛУБ
28-29.04.2012  ТА Сливен
19-20.05.2012  ТК Пазарджик
02-03.06.2012  ТК Приморец
23-24.06.2012  ТК Хасково
30.06-01.07.2012  ТК Локомотив
21-22.07.2012   ТК Изида Добрич
28-29.07.2012  ТК Дема София
08-09.09.2012  ТК Дема София (Мастърс)