Sofia Open 2023 търси своя нов шампион за осмото издание на турнира. Неговото име ще стане ясно на 11 ноември, когато Арена София ще приеме големия финал в надпреварата от ATP 250. Също така в събота ще бъдат ясни и най-добрите в надпреварата на двойки. Най-важното за едно състезание си остава трофеят, носещ незабравими емоции за тенисисти и публика.

Въпреки кратките срокове около организацията на надпреварата, купите за новите шампиони ще бъдат готови навреме. Проектът по направата им е в ход, а изработването на отличията вече стартира.

Българската столица взе домакинството, след като Тел Авив отпадна от календара заради невъзможност да осъществи турнира заради войната в Израел.

В крайна сметка София ще има честта за осма поредна година да приеме престижното състезание. А вие може да проследите оспорваните битки на световните топ играчи по пътя към финала и мечтания трофей, ставайки част от магията на Sofia Open на живо в зала София и Арена София между 4 и 11 ноември. Билетите вече са в продажба, а най-нетърпеливите побързаха да се сдобият с тях през портала Eventim.bg.

И когато говорим за купи, няма как да не стане дума и за шампиони. Историята вече ни убеди, че Sofia Open е трамплин към световния тенис. В седмицата преди началото припомняме пътя на големите победители към отличието през изминалите седем години.

Дебютният швейцарски триумф в българската столица бе дело на Марк-Андреа Хюслер. През есента на 2022 година първата ракета на Швейцария пренаписа историята след 2:0 сета над петия поставен Холгер Руне (Дания). За новия шампион това бе дебютен ATP финал и титла. По този начин Хюслер стана и първият представител на своята родина с ATP титла след Роджър Федерер (Базел, 2019 г.).

В предходните две издания турнирът имаше италиански привкус. Яник Синер се влюби в Sofia Open и това му донесе сериозен успех.

Изгряващата по това време звезда на световния тенис стана първият с два трофея на сингъл у нас и логично България се превърна в любимата му дестинация.

Италианецът спечели първата си титла от ATP тура в петото издание на Sofia Open. На финала през 2020-а 19-годишният по това време тенисист победи с 2:1 сета (6:4, 3:6, 7:6) Вашек Поспишил. В София Синер остана в историята като тенисиста, роден през 2001 г., достигнал до мач за отличието.

"Винаги е приятно да съм тук – обясни година по-късно Синер на родна земя. - София е специално място, където спечелих дебютната си титла. Винаги се връщам с удоволствие да играя.“

Приказката за него продължи и при второто му участие. Италианската звезда победи с 6:4, 6:3 Гаел Монфис, превръщайки се в първия, защитил отличието в Арена София.

Настоящият №3 в световната схема Данийл Медведев също си спомня с усмивка своя триумф през 2019 година. Тогава под №16 в света той спечели титлата от турнира Sofia с 2:0 сета над Мартон Фучович (Унгария) за 81 минути.

На свой ред Sofia Open се превърна в мечтан триумф за Мирза Башич. Босненецът спечели единствената си титла в кариерата дотук именно у нас, започвайки от квалификациите. На финала той се справи с Мариус Копил (Румъния) със 7:6 (6), 6:7 (4), 6:4 след 2 часа и 20 минути пред близо 11 000 зрители.

Време е и за победа с българско участие. За феновете у нас любимото издание на турнира си остава това през 2017. Тогава Григор Димитров спечели титлата от Garanti Koza Sofia Open. На финала любимецът на българската публика победи с 2:0 сета 11-ия в световната ранглиста по това време Давид Гофен. Това беше втората титла за Димитров за сезона (след Бризбън) и шестата в кариерата му. Но се превърна в началото на нещо голямо. По-късно същата година родният тенисист триумфира в Синсинати от сериите ATP 1000, спечели и финалите на ATP в Лондон, надделявайки отново над Гофен.

За финал си припомняме за първия шампион от АТР 250 турнира Garanti Koza Sofia Open – Роберто Баутиста Агут. В мача за отличието водачът в схемата се наложи с 2:0 сета над Виктор Троицки. Любителите на тениса у нас ще имат възможност да видят испанеца и по време на осмото издание на Sofia Open. Не пропускайте да станете част от шоуто, изненадите тепърва предстоят.