Анди Мъри се завърна в „Чалънджър“ тура за първи път от 14 години насам и записа убедителна победа. Трикратният шампион от Големия шлем даде само гейм на 17-годишния французин Имран Сибил в първата фаза на Rafa Nadal Open и го надигра с 6-0 6-1 за малко над 40 минути на корта.

Това е и първа победа на сингъл за британеца след завръщането му от операция. Той отпадна в първите кръгове на Мастърса в Синсинати и в турнира от сериите ATP 250 в Уинстън-Сейлъм и реши да възвръща нивото си на по-ниско ниво.

Стартира убедително в надпреварата, провеждаща се в академията на Рафаел Надал в Майорка, и продължава напред срещу третия поставен Норберт Гомбош.

17-годишният тийнейджър Сибил е със заработени 150 щатски долара от наградни фондове до момента в кариерата си, които дойдоха от два турнира на двойки през тази кампания.

Анди се завърна в „Чалънджър“ тура за първи път от 2005 година насам, когато записа четвъртфинал в белгийския град Монс. Докато тенис елитът се състезава на US Open, то бившият №1, който е продукт на испанската академия Санчес-Касал, ще играе за триумф на по-ниско ниво.

„Не дойдох тук, мислейки, че задължително ще опитам да спечеля турнира“, каза Мъри преди старта на надпреварата, цитиран от tennis365.com. „Просто исках да играя равностойни мачове. Тук има някои добри играчи – състезатели около стотното място в ранглистата, така че се надявам да имам възможността да играя срещу някои от тях и да продължавам да тествам себе си“.

„Всеки път, когато започнеш състезание, искаш да дадеш най-доброто от себе си и имаш целта да спечелиш, но най-важното нещо за мен сега е да опитам да играя мачове“, призна Анди Мъри.

Британецът се записа за участие в турнирите в Жухай, Пекин и Антверпен от календара на ATP, които ще се проведат през септември и октомври.