Цветана Пиронкова е Спортист №1 на България за 2020 г. Най-добрата ни тенисистка спечели убедително 63-тото издание на най-престижните награди в родния спорт. Пиронкова събра 732 т. На второ място се нареди Едмонд Назарян (борба) с 525, а трети - Кубрат Пулев (бокс) с 259.

33-годишната Пиронкова за първи път печели приза за най-добър спортист на България. Припомняме, че през 2017-а отново тенисист ликува - Григор Димитров, който този път не намери място в Топ 5. Гришо стана Спортист на България и през 2014 г.

Наградата на Пиронкова е напълно заслужена като се има предвид чудесата, които стори през 2020 г. Цвети направи така, че цял свят да говори за нея. Още в началото на месец март тя обяви решението си отново да се състезава професионално, но завръщането ѝ на корта след разждането на сина й Александър се забави с близо половин година заради пандемията с коронавирус. 

Още на първия турнир, на който участва - Откритото първенство на САЩ, Пиронкова направи фурор. Играейки със "защитен ранкинг", българката достигна до 1/4-финалите в Ню Йорк, където отстъпи пред бившата №1 Серина Уилямс (САЩ). Това беше първи турнир за Пиронкова от повече от 3 години насам (Уимбълдън 2017) и първи за нея като майка.

Преди срещата със Серина Цвети записа страхотни победи над Людмила Самсонова, Гарбине Мугуруса, Дона Векич и Ализе Корне и дори водеше със сет и пробив на Уилямс, но в крайна сметка загуби от 23-кратната шампионка от Големия шлем. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Три седмици по-късно Пиронкова направи така, че отново да се говори за нея. Пловдивчанката достигна до третия кръг на "Ролан Гарос" и проби в Топ 140 на световната ранглиста само с два турнира зад гърба си през сезона. Освен това тя се завърна като първа ракета на България, след като Виктория Томова я беше изместила.

В Париж Цвети игра благодарение на "уайлд кард", дадена ѝ от организаторите и със съдействието на президента на БФТ Стефан Цветков. 
Страхотното представяне на Цвети ѝ заслужи номинация в традиционните годишни класации на WTA. Българката бе сред четирите номинирани в раздел "Завръщане на годината".

Пиронкова е първата родна представителка в женския тенис, която печели престижната анкета за Спортист на България. През 1984 г. Мануела Малеева се класира на трето място след допитването до журналистите. 

В тазгодишното издание на анкетата се включиха 82-ма журналисти от 40 медии.

Класирането:
1. Цветана Пиронкова (тенис) - 732 т.
2. Едмонд Назарян (борба) - 525 т.
3. Кубрат Пулев (бокс) - 259 т.
4. Мария Оряшкова (самбо) - 220 т.
5. Йосиф Миладинов (плуване) - 214 т.


*Снимки: LAP.BG