Цветана Пиронкова ще бъде максимално затруднена по пътя към защита на титлата си в турнира "Apia International Sydney" с награден фонд 731 000 долара. Организаторите на състезанието не предоставиха на българката "уайлд кард" за основната схема въпреки че е носителка на титлата.

Пиронкова ще трябва за втора поредна година да започне участието си още от квалификациите, където е поставена под №1. На старта пловдивчанката ще се изправи срещу Шанел Скеперс. Това ще е първи мач между двете, а 30-годишната южноафриканка е №77 в световната ранглиста. Двубоят между Пиронкова и Скеперс е първи в програмата на корт "Grandstand" в петък и ще започне от 02:00 часа след полунощ българско време, но за съжаление няма да се предава на живо и ще може да се проследи единствено на официалния лайвскор на турнира.

Ако Цвети успее да преодолее съпротивата на първата си съперничка, ще си осигури 1555 долара от наградния фонд и 13 точки за световната ранглиста, но няма да прибави нови към актива си, тъй като има да защитава 495 от миналогодишния си триумф. Във втория кръг на квалификациите българката може да срещне Дона Векич или Йована Яксич, а сред евентуалните ѝ съпернички в последния трети кръг е осмата поставена Анна Шмидлова.