Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на четвъртфиналите на Откритото първенство на Китай. Хасковлията загуби от световния номер 1 Новак Джокович с 2:6, 4:6 на турнира с награден фонд 3 755 065 долара.

Срещата продължи близо час и половина, а Гришо направи необичаен брой непредизвикани грешки. В началото на двубоя той не успя да се възползва от 5 точки за пробив, а след това играта му не бе на нивото на сръбския му опонент. Джокович пък показа, че трудно някой ще го победи в Китай. Тук той е в серия от 22 поредни победи и има 4 титли.

Това бе шести сблъсък между Димитров и Джокович, като българският тенисист има една победа. В следващия кръг Ноле ще се изправи срещу победителя от двубоя между Анди Мъри и Марин Чилич.

Григор Димитров - Новак Джокович 2:6, 4:6


Първи сет
Двубоят започва с бърз сервис гейм на Джокович. Сърбинът се възползва от грешките на Димитров и поведе – 0:1. Григор също спечели подаването си без особени затруднения, след като набързо поведе с 30-0, позволи резултатът да бъде изравнен, но все пак след това взе своето – 1:1.

В третия гейм Гришо пропусна да се възползва от цели 5 възможности за пробив. Българинът така и не успя при решителните удари и Ноле се измъкна след близо 8-минутен гейм – 1:2. След като пропусна цели пет възможности за пробив, Григор направи серия от непредизвикани грешки, довели до пробив за сърбина – 1:3.

Джокович спечели подаването си на 15 и затвърди направения пробив - 1:4. Хасковлията показа стабилен сервис, записа ас и намали преднината на Джокович – 2:4.

Григор започна все по-често да залага на агресивната игра и това моментално доведе до няколко неточности от Ноле и пореден шанс за пробив. За съжаление той отново бе пропуснат, а сърбинът за пореден път се измъкна и се доближи на гейм от успеха в първата част – 2:5. Джокович заложи на страхотни ретури, стигна до възможност за пробив и взе сета – 2:6.

Втори сет
Джокович започна тази част по идеален за него начин – с бърз гейм и 0:1. Григор обаче успя да пласира мощен уинър и хубав лоб, а след това взе своето, макар и трудно – 1:1. Нашето момче дръпна на своя опонент с 30-15, но не успя да стигне до пробив – 1:2.

Пробив обаче направи Джокович, който се възползва от грешките на хасковлията – 1:3. Агресивна игра и няколко печеливши удара доведоха до възможност пред Григор да върне моментално допуснатия пробив, а той го направи с хубав форхенд – 2:3.

За съжаление сърбинът успява веднага да си върне пробива преднина, след като достигна до 30-30 в подаването на съперника си, последва двойна грешка за Григор, а след още една неточност българинът отново загуби сервис гейма си – 2:4. Джокович не показа колебания при сервиса си и стигна до 2:5 и гейм за затваряне на мача.

Тук Григор даде всичко от себе си, за да продължи двубоя. Българският тенисист отрази два мачбола за Джокович и направи резултата в сета 3:5. Хасковлията продължи с агресивна игра, която доведе до пробив, а това вбеси световния номер 1, който счупи ракетата си – 4:5.

Гришо обаче позволи да се стигне до мачбол за сърбина при подаването си, а мачът приключи с двойна грешка на българина – 4:6 и Джокович продължава напред.