Цветана Пиронкова отпадна на 1/16-финалите на "Ролан Гарос", след като загуби от  114-тата в света Барбора Крейчикова със 7:5, 4:6, 3:6 за 2 часа и 40 минути. Пловдивчанката поведе на своята съперничка, но допусна обрат. Българката отново обаче заслужава похвали за представянето си на турнира от Големия шлем.

Крейчикова ще играе на 1/8-финалите срещу аржентинката Надя Подороска, която победи Анна Каролина Шмиедлова (Словакия) с 6:3, 6:2.

Първи сет
Пиронкова започна с отлични атаки на свой сервис и поведе. Българката тръгна силно и при първото подаване на съперничката си, но агресивна игра на Крейчикова даде резултат - 1:1. Двете спечелиха и следващите си подавания, като Цвети пропусна да стигне до пробив - 2:2.

Крейчикова започна да играе все по-смело и уверено и достигна до две точки за пробив, които бяха отразени от Пиронкова. Третият опит на чехкинята се оказа успешен. Цвети обаче демонстрира отлична защита и успя веднага да върне брейка - 3:3.

На свой ред с комбинация от прецизни къси топки пловдивчанката достигна до пробив, с който поведе в резултата. Пиронкова обаче не успя да се възполза от психологическото си предимство и позволи на Крейчикова да възстанови равенството в сета - 4:4.

Цвети поведе с 40:0 при своя серивс, но се потруди, за да стигне до успех, след като позволи на Крейчикова да я притисне. Пиронкова спаси геймпойнт на Крейчикова и бе на две точки от спечелването на сета при 40-40, но чехкинята бе по-прецизна в решаващите мигове и резултатът в сета отново бе изравнен - 5:5.

Българката спаси два брейкбола в решителен момент, поведе с 6:5, а след това получи две възможности за пробив и затваряне на сета. И двете бяха отразени от чехкинята. При третата обаче тя капитулира и Пиронкова спечели сета със 7:5!

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Втори сет
Пиронкова изигра много добър гейм и успя да спечели подаването си, но чехкинята стана агресивна и разнообрази играта си, което доведе до бързо изравняване. Лошото за Цвети дойде в трети гейм, когато Крейчикова се възползва от грешките на пловдивчанката и проби - 1:2. 

Чехкинята продължи да се възползва от колебливостта в атаките на Пиронкова и успя да затвърди пробива - 3:1. Постепенно българката възвърна ритъма си и спечели гейм, в който изоставаше с 0:30. Крейчикова обаче продължи да атакува много мощно и успя да възстанови разликата от два гейма. Двете размениха по още един успешен сервис гейм, с което резултатът стана 5:3: в полза на чехкинята.

При сервис на Пиронкова се стигна до равенство, но със завидно хладнокръвие при сетбол за съперничката си българката успя да спечели подаването си и да остане в сета - 4:5.

Крейчикова достигна до два сетбола при своето подаване, като първият бе неуспешен заради двойна грешка. Пиронкова обаче прати топката в мрежата и сетът е в полза на чехкинята - 6:4.
 

Трети сет
Крейчикова продължи доброто си темпо от края на втория сет и успя да вземе преднина в началото на заключителната част, а веднага след това стигна и до пробив. Чехкинята изигра много силен гейм и не даде дори точка на Цвети - 0:2.

Пиронкова успя да намали пасива си след като отново показа чудесната защита, която демонстрираше в първия сет. Българката намали грешките си и движеше противничката си по целия корт, но Крейчикова стана все по-уверена и бе безупречна на своето подаване.

Двете продължиха без пробив до 5:3 в полза на Крейчикова. Пиронкова застана на сервис, за да остане в мача, но изглежда почти се предаде. Тя направи две двойни грешки и се стигна до три мачбола за чехкинята. Първият и вторият бяха спасени, но при третият Крейчикова успя и спечели мача!