Арина Сабаленка спечели титлата в Доха и я посвети на баща си Сергей, който почина през ноември. 21-годишната тенисистка надделя с 6-3 6-3 над Петра Квитова, за да стигне до шесто отличие в кариерата си, както и трето от категория Premier 5.

След финала световната №13 сподели пред медиите през колко труден период е преминала след смъртта на баща си.

„Беше дълго пътешествие, а аз заложих всичко на тениса“, каза Сабаленка. „Всъщност само играех и се фокусирах над тениса, над нищо друго. И смятам, че дадох всичко за него“.

„Загубих баща си преди началото на сезона, а той бе най-голямата ми мотивация. Правя го заради него“, призна 21-годишната тенисистка от Беларус.

Сабаленка вече е в серия от 11 поредни победи на турнири от категория Premier 5  на WTA. Тя завърши срещата с Квитова с 21 уинъра и 15 непредизвикани грешки, а титлата за нея е трета в последните шест месеца. Тя сложи край и на серията на опонентката си от 10 последователни успеха в Доха, като същевременно изравни общия си баланс срещу нея на 2-2.

Световната №13 не допусна пробив на финала, като спаси 100% (5/5) от точките за пробив, пред които се изправи. Иначе Арина направи един брейк в първия сет и два във втория, като реализира 3/8 възможности да вземе подаването на чехкинята.

„Не можех да очаквам титла при дебюта си в Доха. Много съм щастлива, чувството за мен е толкова специално“, сподели шампионката.

„Бях наистина концентрирана върху всяка точка и изиграх всяко разиграване все едно е последното и все едно всъщност аз съм на губещата страна. Уважавам я (б.а. – Квитова), знаех, че е голям боец. Знаех, че ще даде всичко, което има, в този финал. Опитах да се фокусирам върху всяка точка, защото знаех, че ще опита да се върне в мача и да ме победи“.