Шефовете на притежаваната от “Тойота” писта “Фуджи” обявиха, че ще откажат провеждането на Гран При на Япония във Формула 1 през 2010 заради икономическата криза.

“Става изключително трудно да приемем Гран При от Формула 1, тъй като сме изправени пред икономически затруднения и съвсем малко са знаците за предстоящ изход от кризата”, заявиха от ръководството на пистата.
 
Трасето “Фуджи”, което е 93,4% собственост на “Тойота Мотор Корпорейшън”, прие състезанията за Гран При на Япония през 2007 и 2008 г. за първи път от 30 години, след като преди това стартовете се провеждаха на притежаваната от “Хонда” писта “Сузука”, която ще е домакин и през тази година.
 
Засега не е ясно на коя друга писта в Япония ще се проведе старта от Формула 1 през 2010 г. Всяко година “Фуджи” обикновено е заявявана като резервна писта на “Сузука”.
 
От “Тойота” не коментираха решението за оттегляне на пистата “Фуджи”, но от най-големия автомобилен производител в света разкриха, че няма да напускат Формула 1. През декември миналата година “Хонда” обяви напускането си заради икономическата криза./БЛИЦ