Австрия ще започне официален протест на зимните олимпийски игри във Ванкувър, ако швейцарецът Симот Аман продължи да използва модифицирани закопчалки на обувките си, които му позволяват да скача повече от своите съперници.

Треньорът на австрийския тим Александър Пойнтнер обясни, че с тези закопчалки Аман повишава аеродинамичния си профил във въздуха, което му позволява по-дълги скокове. Той разкри, че протестът ще бъде внесен след първите скокове от голямата шанца, ако Симон Аман използва модифицираните устройства.

Ако австрийците внесат оплакването по време на състезанието в събота, световната федерация по ски (FIS) ще има на разположение половин час, за да предприеме мерки. При дисквалифициране на Аман от състезанието на голямата шанца, от Полша може да поискат такова и за малката, където швейцарецът спечели пред техния представител Адам Малиш.

Поинтнер обяви, че не иска промяна на резултатите от малката шанца, а изясняване на случая и ясно обяснение на какво е позволено и какво не е.

Той призна, че през 2008 г. австрийският тим е изпробвал същата модификация на закопчалките, но е било преценено, че е твърде опасно за младите състезатели от отбора.

От австрийския щаб заявиха, че са забелязали променените устройства по време на първите тренировки на голямата шанца, където Аман записваше по-дълги скокове от останалите, въпреки че стартираше от по-ниска позиция./БЛИЦ