Жоани Роше се пързаля два дни след смъртта на майка си.
Канадската фигуристка Жоани Роше излезе на леда 60 часа след смъртта на майка си. Борейки се със сълзите, Жоани направи изпълнението на живота си и получи трета оценка. След края на програмата, в която не спря да плаче, се подпря на колене си и изплака мъката си. Снимката, на която Роше ридае се превърна в емблема на Игрите.

Голът на Крозби, който донесе златото на Канада в хокея
Домакинът на Олимпиадата спечели 14 златни медала, но един е най-важен. Финалът на хокейния турнир със САЩ (3:2) бе определен като най-великия мач в историята на Игрите. Сидни Крозби донесе успеха на “кленовите листа” с гол в продължението.

Смъртта на Нодар Кумариташвили
Часове преди началото на Олимпиадата една трагедия потресе света. Грузинският състезател по шейни загина трагично на тренировка. Смъртта му постави под съмнение безопасността на съоръженията.

Петра Майдич спечели медал с пет счупени ребра
Словенската ски-бегачка Петра Майдич направи немислимото. Тя счупи пет ребра при падане на тренировка, но стартира в спринта и спечели бронзов медал. Болката й бе толкова силна, че трябваше да получи помощ при качването си на подиума за награждаването. Тя дори изгуби съзнание за кратко, заради неистовата болка. И накрая заяви: "Спечелих не бронзов медал. Това си е злато с малки диаманти”.

Боде Милър взе златото
Звездата на алпийските ски Боде Милър спечели единственото отличие, което му липсваше – олимпийската титла. След два сребърни медала в Солт Лейк Сити през 2002 година и провала в Торино четири години по-късно, Милър най-сетне попълни колекцията си и със злато. Американецът нямаше късмет в първите две дисциплини, но все пак взе бронз в спускането и сребро в супергигантския слалом. Суперкомбинацията бе неговата дисциплина и триумфира с дългоочаквания златен медал.

Лисачек победи Плюшченко
24-годишният американец Евън Лисачек спечели първата титла за САЩ във фигурното пързаляне след 22 години. Съмненията дали той е заслужавал титлата обаче останаха. За мнозина Евгени Плюшченко трябваше да вземе златото.

Корея подари два медала на САЩ
На финала на 1500 метра на шорттрека при мъжете имаше трима състезатели от Северна Корея, двама от САЩ, канадец и китаец. На финала двама от корейците се сблъскаха и подариха среброто и бронза на американците Оно и Челски. Златото взе пак отиде при третия кореец Ли.

Гафът на Свен Крамер
Свен Крамер е един от най-великите кънкобегачи. Във Ванкувър неговото участие ще се запомни с гафа на треньора му, който му костваше златото на 10 000 метра. Крамер пресече триумфално финалната линия с повече от 4 секунди пред следващия в бягането, но бе дисквалифициран заради навлизане в грешен коридор в 17-ата обиколка под инструкциите на объркания си треньор. Утехата му е златото на 5000 метра и бронза в отборното преследване.

Резултатът на Ким Ю-На
Няма перфектен резултат във фигурното пързаляне. Но ако имаше Ким Ю-На би била близо до него на волната си програма. Според специалистите изпълнението й бе най-доброто в историята на този спорт. Оценката от 150.06 точки - най-високата в женското пързаляне.

Гафът със запалването на олимпийския огън
Още на откриването на Игрите бе първият гаф. Четири огромни ледени улея трябваше да се издигнат от земята и в средата им да се запали Олимпийският огън. Това обаче не се случи. Когато музиката започна отначало, от земята се появиха само три ледени улея, а не четири. Така Уейн Грецки, Нанси Грийн и Стив Неш успяха да запалят огъня, докато Ле Мей Доун трябваше да остане със своя запален факел в ръка и единствено да гледа церемонията./БЛИЦ