Един град ще бъде център на света в следващите две седмици. Ванкувър (Канада) приема зимната Олимпиада и всички погледи са насочени към него. И кой е по подходящ за подобно грандиозно събитие, ако не “градът на съседите”, който в кратката си история е дал дом на хиляди хора от различни точки на света.

Нищо не е обикновено в него. Ванкувър е мегаполис, но е запазил връзката си с природата, заобиколен от пролива Джорджия, залива Бърард, река Фрейзър и на няколко метра от Коуст Маунтинс. Чудното съчетание на океан, плаж, планини и много зеленина е превърнало града в един от най-предпочитаните за живот и екскурзия.

Историята му също е необикновена. Името си домакинът на зимната Олимпиада носи от британския изследовател Джордж Ванкувър (на снимката), пристигнал по тези земи през 1792 година. Първите жители на града са индианци, които се заселили тук още през 500 г. пр. Хр. Големият възход започва през средата на 19 век със “златната треска”, когато хиляди хора пристигат, за да търсят късмета си в река Фрейзър и близките планини.

През 1870-а  е създаден град Грейнвил, който 16 лета по-късно е прекръстен на Ванкувър. Днес е третият най-голям град в страната. Населението е около 2 млн. души (с покрайнините). Жителите са успели да превърнат предоставените им природни дарове в огромно богатство. Именно във Ванкувър се заражда движението на зелените "Грийнпийс". А заради Експото през 1986 г. в града издигат шеметни сгради, които не нарушават хармонията на античните постройки, датиращи от началото на миналия век.

Днес обаче проблемът с настаняването на населението е сериозен. Градът е сред най-гъсто населените в Северна Америка. В последните години вв Ванкувър се говори за “екогъстота”, което означава, че “въпреки гъстотата, природата може да бъде опазена”.

Според данните 5335 души живеят на квадратен километър в “града на съседите”. Ванкувър носи това име заради етническата си пъстрота. Най-големите групи са от етнически англичани, шотландци, ирландци, немци и китайци. В последните години на 20 век Ванкувър е предпочитано място за емиграция от различни азиатски страни. Сред големите общества е и това на гейовете. Преди няколко години пък браковете между хора от един пол бяха узаконени.

Ванкувър е сред най-предпочитаните градове за живот, но и един от най-скъпите, като в Северна Америка единствено в Лос Анджелос цените на недвижимите имоти са по-високи. Плюсът за канадския град е, че е в топ 10 на най-чистите в целия свят.

Посетителите могат да се насладят на красивата природа. За туристите има различни фестивали, които показват местната култура. В последните години малки ресторантчета с достъпни цени привличат гостите. Благоприятният климат и красивата архитектура привличат над 9 милиона туристи годишно, които вкарват над 4 милиарда долара в икономиката на града. Единственият проблем е ранното затваряне на заведенията, които почти не работят след полунощ. Властите опитват да увеличат работното време, но местните хора не позволяват.

Ванкувър е центърът на музикалната и кино индустрия в страната. В него са родени актьорът Хейдън Кристенсен (на снимката),  придобил популярност с ролята си на Анакин Скайуокър от третата серия на “Междузведни войни”, и Райън Рейнолдс, който в последните години е сред звездите на Холивуд. Рейнолдс е неизменно е класациите за сексапилни мъже, но в тези за... гей икони.

Олимпиадата не е първото голямо спортно събитие, което ще се проведе в града. През 2009 година Ванкувър прие Световните игри за полицаи и пожарникари, а две по-рано тук се състоя Световното първенство по футбол до 20 г. Типично за Америка предпочитаните спортове са хокей и баскетбол. Ванкувър Канъкс и Ванкувър Джайънтс са хокейните тимове, а Ванкувър Титанс – баскетболният. Има още отбори по американски футбол, футбол и бейзбол.

Това е Ванкувър
Основан: 1886 г.
Провинция: Британска Колумбия
Кмет: Грегор Робъртсън
Площ: 114.67 кв. км
Население: 611 000 жители и 2 200 000 заедно с предградията
Температура: средно 22 градуса (лятото), -3 градуса (зимата)
Часова разлика с България: 10 часа назад