Норвежецът Петер Нортхуг преодоля неблагоприятните условия и спечели най-оспорваното състезание на 50 км класически стил в ски бягането в олимпийската история. Нортхуг успя да изпревари германеца Аксел Тайхман на финалната линия.

Норвежецът, който бе считан за фаворит в надпреварата, събра последните си сили при навлизането в стадиона и спринтира покрай Тайхман, точно когато изглеждаше, че германецът е направил всичко необходимо за триумф в дисциплината.

Нортхуг финишира за 2 часа, 5 минути и 35,5 секунди, като времето му се оказа с 0,3 секунди по-добро от това на Тайхман. Норвежецът раздаде въздушни целувки при спечелването на първото си злато в индивидуално дисциплина от олимпийските игри.

Шведът Йохан Олсон завърши на трето място в състезанието, което бе белязано от дъжд и снеговалеж. Променливите и тежки условия предизвикаха няколко падания. Швейцарецът Дарио Колоня имаше шансове за бронзовия медал, но се подхлъзна и падна на последния завой.

Предишното състезание на 50 км с най-близка дистанция между първия и втория на олимпийски игри бе преди 4 години в Торино, когато италианецът Джорджо ди Чента спечели с преднина от 0,8 секунди./БЛИЦ