В някои столични медии се обявиха против шефът на федерацията по батут Стоян Димитров, който призовал да се намалят състезателите. Той не е прав за спортистите, защото това са хора, които са покрили поставените нормативи, а съвсем друг е въпросът какво могат да постигнат на самите състезания. Жалкото е, че никой не станал да поиска във време на криза да бъде намален броя на придружаващите ги лица. Сега на един спортист се падат по 1.222 "делегати"! А към това ръководство трябва да прибавим и спортният министър Свилен Нейков, който също ще пътува за Канада.

Знам, че много хора може да ми се разсърдят за това писание, в това число и председателката на БОК Стефка Костадинова, коята много уважавам, но като единствения жив журналист, който все още е бил на най-много олимпиади, световни и европейски първенства на най-популярните спортове, държа да отбележа, че това е истинско безобразие! Скромните възможности на спортистите ни са добре познати на нашата общественост. Самородният талант на Евгения Раданова дано защити за трети път името на България. С една птичка два пъти направихме пролет. И забележете: в страната ни има само две ледени пързалки. Не е ли това чудо?! Къде са последователите след нея? Няма отговор... Другата скромна звезда е Александра Жекова, която със своя баща Виктор ще се борят за отличие и имат някакъв шанс. Останалите?! Те са подвластни на девиза на бащата на модерните олимпийски игри барон Пиер дьо Кубертен, че по-важното е да участваш, отколкото да победиш. И това го приемам, но да изпратиш пет човека да обслужват трима алпийци, които може и да не стигнат до вторите маншове, е срамота. Толкова са и хората около биатлонистите. В същото време не ми се говори за ръководството и оперативното управление на делегацията – там са записани седем, а с министъра – осем души.

Не е ли време повикът за икономии в държавата да бъде чут от всички! Част от тези пари, които са на данъкоплатците и ще бъдат похарчени без всякакъв ефект, можеше да бъдат вложени в далеч по-важна и сериозна инвестиция. Явно спортното министерство е оставило на БОК да се занимава изцяло с изявите във Ванкувър по една проста причина – да не носи отговорност за представянето, а това не е от полза за спорта. АНДРЕЙ КОЖУХАРОВ