Първите български състезатели напуснаха олимпийското село. Към България след 35 и 37-мо място на игрите потеглиха представителите ни при шейните Петър Илиев и Иван Папукчиев. Пред камерите на БНТ и двамата бяха категорични, че не са доволни от представянето си. Те обаче признаха, че всички са били под огромно напрежение след смъртта на грузинеца Нодар Кумариташвили.

"Дойдох, за да представя страната си по най-добрия начин. Не ме задоволява класирането ми, но на този етап няма какво да направя. Колкото до инцидента с Нодар малко ме разконцентрира на някои от стартовете. Опитах се да запазя самообладание, да се концентрирам. За съжаление в нашия спорт това не е единственият такъв инцидент. Почти всяка година има инциденти, не със смъртни случаи. Дори аз самият преди две години счупих в крак", заяви Иван Папукчиев.

"Имах много по-големи очаквания и това със сигурност не се реалните ми възможности. На тренировка тук съм давал много добри резултати. Но когато си на олимпийски игри си под напрежение и не можеш да покажеш най-доброто, на което си способен. Влияние оказа и инцидентът, който се случи. Не искам да се оправдавам с това нещо, но наистина напрежението сред всички състезатели, дори и сред елитните, беше много голямо", добави Петър Илиев.

За да предотвратят подобни инциденти като този с грузинеца пък организаторите на следващата бяпа олимпиада - тази в Сочи след четири години и представители на международната федерация по шейни се споразумяха трасето в руския курорт да бъде доста по-бавно.