Организаторите на зимните олимпийски игри във Ванкувър едва се справят с липсата на сняг и го доставят с камиони от други места, а сега и нов проблем е на път да изникне точно преди откриването на състезанията на 12 февруари.

Според прогнозата за времето през следващите 7 дни ще вали дъжд, а температурите ще се затоплят до 10 градуса. Това едва ли ще попречи на церемонията по откриването, която е предвидена за закритата „BC Place Arena”, но може да навреди на провеждането на някои състезания през първия уикенд от Олимпиадата, особено тези в ските.

Това няма да са първите зимни олимпийски игри, които се сблъскват с необичайно за сезона време. През 1928 в Санкт Мориц швейцарските организатори са отложили цял ден от състезанията заради дъжд, а стартът на 10 000 в бързото бягане с кънки е отменен заради топло време.

На Олимпиадата в Инсбрук през 1964 г. австрийската армия е трябвало с ръце и крака да оформи пистите за ски, след като преди церемонията по откриването страната е залята от дъждове в продължение на 10 дни. Преди 12 години в Нагано, снеговалежи и мъгли наложиха отлагане на голяма част от състезанията по ски./БЛИЦ