Топлото време и дъждът, който се изсипва над Ванкувър през последните, са на път да провалят програмата на част от състезанията на зимните олимпийски игри. Часове преди церемонията по откриването на Олимпиадата, тренировката за спускането на мъжете алпийци бе отменена заради мъглата и дъжда. Тази при жените бе отложена с няколко часа.

Според шефката по спорта към организационния комитет Кати Прийстнер Алингер от Световната федерация по ски (FIS)обмислят варианта за промяна в програмата на състезанията по ски алпийски дисциплини заради атмосферните условия. Дъждът и топлото време са на път да развалят състоянието на пистите, които и без това бяха изградени с много труд и извозването на сняг от други части на Канада.

Едно нещо е сигурно. Климатичните условия и дъждът няма да попречат на церемонията по откриването на олимпийските игри, тъй като за първи път в историята това ще бъде извършено в закрито помещение. Това ще стане в “BC Place arena”, което е най-голямото в света надуваемо съоръжение, използвано за спорт. Местата за залата са разпродадени отдавна и всички очакват церемонията по откриването, за да разберат и последната тайна на организаторите – човекът, който ще запали олимпийския огън. Носят се слухове, че това ще бъде хокейната легенда Уейн Грецки, който е бил забелязан във Ванкувър през последните дни.

В същото време стана ясно, че маршрутът на пренасянето на олимпийския факел е бил променен в последния 106-и ден от щафетата. Мярката, наложена от властите, е била наложителна, тъй като по трасето  е имало демонстрация на 150 антиглобалисти. По-рано днес олимпийският факел бе носен от губернатора на американския щат Калифорния Арнолд Шварценегер./БЛИЦ