БЛИЦ ви представя информация за съоръженията, на които ще се проведат състезанията по време на Игрите.

Олимпийското село (Ванкувър)
Олимпийското село е построено специално за Игрите. 600 сгради се намират на територия от 56 хиляди квадратни километра. Над 2800 състезатели, делегати и гости ще намерят дома си в него по време на Олимпиадата. Освен олимпийското село в града е построено и Село Уислър за Олимпиадата и Параолимпиадата. В него място ще намерят останалите 2400 атлети, треньори и гости. Направени са 450 легла специално за хора с увреждания. Строежът на двете села започва през март 2007 година и бе завършен на време.



Единственият проблем в селото досега бе свързан с австралийската делегация. От международния олимпийски комитет разпореди на австралийските олимпийци да махнат флага с боксиращо се кенгуру. Това предизвика гневни реакции от страна на австралийците, които твърдят, че знамето, което им носи късмет остава на мястото си.
Животът на олимпийското село ще бъде кратък. След 7 април то ще бъде трансформирано в център за възрастни хора и място за обществени услуги.

“Канада Хокей Плейс” (Ванкувър)
“Дженерал Мотор Спейс” или “Гаража” е арената, на която ще се играят срещите по хокей. Името на залата е сменено на “Канада Хокей Плейс” за Игрите, защото официалното име е на спонсор, който няма да помага по време на Олимпиадата.
Арената е дом на Ванкувър Канъкс, който е част от НХЛ. 18 810 души се събират в залата, в която има 88 ложи. “Канада Хокей Плейс” е построена през 1995 година, като строежът е погълнал 160 милиона канадски долара.





















Залата се ползва и за културни мероприятия. На нея концерти са изнасяли Брайън Адамс, Джанет Джексън, ЮТу, Дестинис Чайлд, Спайс Гърлс, АC/DC, Металика, Бритни Спиърс, Кис и др.

Олимпийски център (Ванкувър)
Олимпийският център, който ще приеме състезанията по кърлинг е построен специално за Олимпиадата. В него ще се проведат и състезанията по кърлинг на Параолимпиадата. Залата събира 6000 зрители. За построяването й организаторите са похарчили над 39 милиона канадски долара. След Игрите центърът ще бъде трансформиран в многофункционална зала за кърлинг, гимнастика и хокей.

 
“Пасифик Колизеум” (Ванкувър)

“Пасифик Колизеум” е най-красивата зала и ще приеме един от най-красивите спортове – фигурното пързаляне, както и стартовете по шорттек. Залата е построена през далечната 1968 година и приема хокейни мачове, но след реновиране е готова за голямото събитие. По време на Олимпиадата капацитетът от 17 хиляди места ще бъде намален до 14 хиляди заради засилени мерки за сигурност.
Тук е сниман и филмът „Миракъл“ разказващ за чудото от 1980 година, когато неизвестни американски колежани печелят златните олимпийски медали след като побеждават великия СССР.

 
“УБЦ Тъндърбърд Арена” (Ванкувър)

“УБЦ Тъндърбърд Арена” се намира на територията на студентите. Това е залата на университета на Британска Колумбия и ще приеме част от хокейните срещи. Капацитетът й е по-малък 6 800 зрители, като освен с главен ринг разполага с две малки пързалки.
Строежът гълта 50 милиона канадски долара и е завършен през 2008 година. Залата се ползва от студенти и всеки месец в тренират над 40 хиляди души.

Ричмънд олимпик овал (Ричмънд)
Сградата, в която ще се проведат състезанията по бързо пързаляне с кънки е истинска мечта. Тя е най-скъпото съоръжение, построено от канадците специално за Олимпиадата, като им струва 178 милиона канадски долара. Леденият овал е мястото, с което искат да изненадат света. Той се намира във Ричмънд, на 18 км от центъра на Ванкувър. На 33 хиляди квадратни метра се намира 400-метрова писта и 8000 места за зрители. След Игрите овалът ще бъде трансформиран в многофункционална зала.

Сайпръс Маунтин
Планината Сайпръс се намира на половина час от Ванкувър. Към нея ще гледат и българските фенове, чакайки медал от Олимпиадата. В планината са стартовете по сноуборд и ски свободен стил.
За целта са изградени и нужните съоръжения, разделени в две зони. Едната е адаптирана за свободните стилове, като една до друга се намират пистата с бабунки и шанците за скокове (еъриалс). Другата зона е пригодена за сноуборд, като едно до друго си граничат трасетата за бордъркрос и тръбата за халфпайпа. Покрай двете трасета са издигнати трибуни, които могат да поберат над 8000 зрители.

Уислър Слайдинг Център
В планината Уислър е разположен леденият улей за надпреварите по бобслей, шейни и скелетон. За различните надпревари Уислър Слайдинг Център има различна дължина. Така например в бобслея улеят е дълъг 1,450 м, като по него са разположени 16 завоя. За скелетона пистата е малко по-къса– 1,395 м, като завоите отново са 16. При шейничките в мъжката надпревара дължината на спускането ще бъде от 1,374 м, докато в мъжките двойки и при дамите пистата ще има само 14 завоя и най-късата дължина от 1,198 м. Съоръжението е предвидено да поеме около 11 000 зрители.
Улеите са изградени за Олимпиадата и струват 105 милиона канадски долара.

Уислър Блеккомб
Курортът Уислър Блеккомб се намира на 120 километра от Ванкувър. Над 200-те писти в него ще приемат състезанията по алпийски ски. Това е най-големият ски курорт в Северна Америка.

Уислър Олимпик Парк
Олимпийският парк се намира в западната част на планината Уислър. Той ще приеме част от най-атрактивните дисциплини - ски-бягане, ски-скокове, биатлон и северна комбинация. Изградени три трасета разполагащи със стадиони за около 12 000 зрители, разположени едно под друго по склона на планината. За изграждането на целия парк с всички прилежащи към него съоръжения правителството е похарчило 119 млн. долара./БЛИЦ