Лидерът в Световната купа на северната комбинация Джейсън Лами Шапюи донесе второто олимпийско злато на Франция от Игрите във Ванкувър, след като спечели състезанието от малката шанца.

Лами Шапюи, който бе пети след ски скоковете и се считаше, че шансовете му за медал за минимални заради по-слабите му изяви в ски бягането, направи невероятно представяне по 10-километровото трасе.

Французинът стартира с 46 секунди изоставане от лидера след скоковете Яне Рийненен от Финландия. В крайна сметка той триумфира, след като на финалната права изпревари американеца Джони Спилейн.

Лами Шапюи спечели олимпийската титла с време 25 минути, 1,1 секунди и бе по-бърз с 0,4 секунди Спилейн. Третото място спечели италианецът Алесандро Питин, който изостана на 0,8 секунди.

Успехът на Джейсън Лами Шапюи донесе второто олимпийско злато на Франция за деня, след като малко по-рано Венсан Джей изненадващо триумфира в мъжкия биатлон на 10 км./БЛИЦ

Това е Джейсън Лами Шапюи
http://www.vancouver2010.com/api/athlete/1030983/photo/large.jpgРоден на 9 септември 1986 г.
Място на раждане: Мисула (САЩ)
Ръст: 179 см
Тегло: 66 кг
Досегашни успехи:
На олимпийски игри – Торино 2006: четвърто място на 7,5 км, пето място на 4х5 км, 11-о място на 15 км
На световни първенства – бронзови медали на 10 км индивидуално и в масовия старт през 2009 г.
Люботен факт: Джейсън Лами Шапюи започва да кара ски една 2-годишен, а през 1995 г. се влюбва в ски скоковете. Той е квалифициран пилот на самолен, а работи като митнически служител.