Ванкувър спря отличната серия от 23 поредни домакински победи на Детройт, след като спечели с 4:3 след дузпи в арена "Джо Луис" в среща от първенството на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Даниел Седин вкара втория си гол в двубоя със силен удар само 16 секунди преди края на третата част, с което изравни резултата и последва продължение.

Той реализира попадението при игра с човек повече на леда, но не при наказание на хокеист на "Червените криле", а при празна мрежа за първенците от миналогодишния редовен сезон. Продължението препремина при силна защитна игра за двата отбора, а в дузпите Алекс Бъроуз скри шайбата от външната страна на стика с триково движение и излъга вратаря Джими Хауърд за победния гол.

"Радваме се, че прекъснахме серията на Детройт в тяхната зала. Поредицата им от победи беше забележителна и за нас беше голямо изпитание да премерим сили с тях. Вече знаем, че можем да ги победим, но все още имаме да вършим много работа", каза Бъроуз след мача.

Детройт повеждаше на три пъти в резултата в редовното време чрез Дарън Хелм, Кайл Куинси и Джъстин Абделкадер, но Канадците изравняваха с две попадения на Даниел Седин и едно на Коуди Ходжсън. Победата доближи Ванкувър на 2 точки от Детройт на върха в класирането на Западната конференция, но "Червените криле" са и с мач по-малко от съперника си. До края на сезона Детройт ще изиграе 11 двубоя, докато за Ванкувър те са само десет. Двата отбора са си осигурили първите две места на запад и единият от тях ще има домакинско предимство във финалния мач за конференцията.

Третият Сан Хосе победи Торонто с 2:1, но остана на 3-ата позиция с 13 точки пасив срещу Ванкувър. Заплахата за Западната кофенреция идва от Ню Йорк Рейнджърс, който води на Изток, а освен това е с три точки пасив и 3 мача по-малко от Детройт. Първенецът в редовния сезон ще донесе и домакинско предимство на конференцията си в битката за Купа "Стенли".