Домакинът на турнира за Купата на африканските нации Габон отпадна още в груповата фаза след три равенства. Голмайсторът на Борусия (Дортмунд) Пиер-Емерик Обамеянг и сънародниците му завършиха 0:0 с Камерун в последния си мач от група „А”, като в последните секунди на добавеното време изтърваха невероятно положение.

Срещата на „Стад д’Агондже” бе равностойна, като и двата тима имаха своите шансове да стигнат до победата. Обамеянг направи всичко възможно да помогне на националния си отбор, създавайки няколко опасности, които съотборникът му Денис Буанга пропиля. Самият Обамеянг също не беше точен на няколко пъти. Адолф Теику преди почивката и Себастиен Сиани от Камерун пък не успяха да оползотворят шансовете за отбора си.

В последните секунди "пантерите" можеше да вкарат гол и да се класират за 1/4-финалите. Футболист на домакините шутира и прати топката в страничната греда, а след това негов съотборник направи добавка, но вратарят на Камерун Джоузеф Ондоа се намеси решително и изби. След равенството Габон остана на третото място в групата без нито една победа, но и без нито едно поражение, отпадайки от турнира с актив от 3 точки. „Непобедимите лъвове” от Камерун пък завършиха втори с 5 точки и се класираха за 1/4-финалите на надпреварата.

В същото време Буркина Фасо победи Гвинея-Бисау с 2:0 на стадиона в град Франсвил и също си осигури участие във фазата на елиминациите. Още в 11-ата минута Рудинилсон Силва от Гвинея-Бисау си вкара автогол и до края на полувремето Буркина Фасо запаси преднината си. След почивката в 57-ата минута нападателят на Аякс Бертран Траоре удвои аванса на „жребците” след асистенция на Преюс Накулма от турския Кайзериспор. До края на мача футболистите на португалския селекционер Пауло Дуарте не допуснаха изненади и грабнаха трите точки.

Така „хиените” от Буркина Фасо приключиха на първото място в групата с 5 точки и продължава към 1/4-финалите. Гвинея-Бисау завърши на последната позиция с 1 точка и също като домакините от Габон отпада от надпреварата.  

РЕЗУЛТАТИ И СТАТИСТИКА ОТ КУПАТА НА АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ - ТУК!

НАЙ-ДОБРИТЕ КОЕФИЦИЕНТИ ЗА КУПАТА НА АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ!!!