Златната шампионска купа за Европейското първенство по волейбол за жени (18 август - 4 септември) бе посрещната в Пловдив на специално събитие, на което присъстваха Величко Родопски, и.д. кмет на Пловдив, Георги Титюков – заместник кмет на Пловдив по спорта и младежката дейност, Любомир Ганев, президент на Българската федерация по волейбол (БФВ), Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България, Иван Петков, старши треньор на националния отбор по волейбол за жени, Елица Василева, капитан на женския национален отбор по волейбол на България и съотборничките й в националната селекция Ева Янева и Гергана Димитрова.

„Много съм радостен, че Пловдив бе избран за един от домакинините на Европейския турнир по волейбол за жени 2021, който тази година ще се проведе и в Сърбия, Румъния и Хърватия. Волейболът е любим спорт на пловдивчани и за нашата публика ще бъде удоволствие да наблюдава играта на елитните спортистки", коментира Величко Родопски.

„Вярвам, че за нас българите националният волейболен отбор е повод за гордост и радост. В навечерието на Европейското първенство за жени 2021, тук в Пловдив, ще имаме още поводи да се гордеем. Искаме да вървим напред заедно, обединени от една мисия - да популяризираме българския спорт и активния начин на живот – с още по-голяма мотивация за нови успехи. Убеден съм, че имаме всички шансове да ги постигнем“, каза Любо Ганев. 

Ще бъде организирана специална тридневна обиколка на купата. Трофи турът ще е между 13 и 15 август на ключови локации в Пловдив.

На 13 август (петък) купата ще бъде изложена на Римския стадион до Джумая джамия от 19,00 до 21,30 часа.

На 14 август (събота) трофеят ще бъде от 19,00 до 21,30 часа в Цар-Симеоновата градина.

На 15 август (неделя) феновете ще имат възможност да си направят паметни снимки от 19,00 до 21,30 часа на Фонтана с пеликаните пред община "Пловдив", известен още като "Копчетата".

Величественият трофей е златен с дървена основа. Тежи 9,6 кг. Висок е 74 см. Ръчна изработка. Производството му отнема три месеца. Изработен е от италианската компания, която е направила трофеите за Световното първенство по футбол и Шампионска лига по футбол.

По време на обиколката жителите и гостите на Пловдив ще могат да видят трофея отблизо и да се снимат с него. 

Припомняме, че момичетата на селекционера Иван Петков са в група "В" заедно с Полша, Германия, Чехия, Испания и Гърция. Първата ни среща е с Гърция на 18 август от 20:30 часа в зала „Колодрума“. Освен двубоите от Група "B", Пловдив приема четири осминафинала и два четвъртфинала. Последният мач в България е на 31 август.

Другите домакини на шампионата са Сърбия, Хърватия и Румъния. Полуфиналите и мачовете за разпределение на медалите ще са в Белград.