Новият селекционер на женския ни национален отбор по волейбол Марчело Абонданца запретна ръкави и резултатите не закъсняха. Роденият в Чезена 41-годишен специалист, който в момента подготвя своя МК-Карняги (Вила Кортезе) за подновяването на Серия А1, както и за Шампионската лига, се съгласи да говори специално BGvolleyball.com.
- Пожелахте си да спечелите предолимпийския квалификационен турнир в Баку и България го направи. Кое от видяното в Баку ви направи най-много щастлив?
- Много съм доволен от колектива, който показа отлично поведение по време на целия турнир, при това само след седем дни тренировки. Всички момичета в тима дадоха сърцето си по време на турнира в Баку, като през цялото време бяха заредени с невероятен ентусиазъм. Не се отказаха да гонят нито една точка. Освен това съм радостен, че победихме тим като Азербайджан, при това на два пъти с 3:2 насред Баку, където се играе трудно. Двата успеха дойдоха по различен начин и това ми носи още повече удовлетворения. В единия случай трябваше да наваксаме изоставане от 1:2 в геймовете, за да спечелим след това с 3:2. Момичетата показаха, че знаят да бият при всякакви обстоятелства, което е супер. Не забравяйте, че на турнира в Баку заплати висока цена тимът на Чехия, който се намира на по-предна позиция от България в световната ранглиста. 
- Пътят към Олимпийските игри в Лондон обаче минава през турнир в Истанбул през май, където ще участват домакините, както и Германия и Холандия, които не намериха олимпийски визи по време на Световната купа в Япония. Как оценявате шансовете на България?
- Да не забравяме и тима на Русия, който също ще бъде на турнира в Турция. Все още е много рано, защото има шест месеца дотогава и тепърва трябва да се изиграят клубните сезони. Както се казва обаче добрият ден се вижда от сутринта и трябва да се опитаме да покажем най-доброто от себе си на този турнир. Към днешния момент някои от съперниците ни са по-добре подготвени.
- Колко време ще ви е необходима за подготовка преди този така важен турнир в Истанбул?
- За съжаление не избирам аз времето за подготовка. Един месец тренировки би бил най-добрият вариант, но заради клубния сезон ще имаме някъде около 15-ина дни на разположение. Когато се съберем на лагер през май трябва да започнем оттам, докъдето стигнахме в Баку.
- На Олимпийските игри е вече Италия, която спечели за втори пореден път Световната купа. Ще ви хареса ли да срещнете Скуадра адзура начело на тима на България в Лондон?
- За целта обаче първо трябва да се класираме. Колкото до Световната купа, където триумфира Италия, видяхме за пореден път доказателството, че колективната игра е по-силно оръжие от индивидуалните прояви. Отборът на Италия, който не можеше да разчита на 2-3 основни състезателки, намери необходимия синхрон и показа, че този състав е дори по-силен от предишните. 
- В "Скуадра адзура" липсваше Франческа Пичинини, което не е малко.
- Да, но ето още едно доказателство, че добрият колектив помага срещу подобни проблеми. 
- Какво ви казаха от Българската федерация по волейбол след успеха в Баку?
- Поздравиха ме всички, както мен, така и момичетата в тима. След това вечеряхме заедно в ресторант в Баку, защото аз, за съжаление, не успях да дойда в София след края на турнира. 
- Кога да ви очакваме отново в България?
- Не знам, все още, но на мен много ми хареса във вашата страна и може да дойда по време на коледните празници. До Коледа обаче календарът с мачове ще е много интензивен, защото стартира и Шампионската лига. 
- Ще има ли промени в щаба ви? Казахте, че този за турнира в Баку бе временен ...
- Да, трябва да се видим с федерацията, за да обсъдим щаба за цялата година, не само за турнира в Истанбул. В новия щаб със сигурност ще има поне още двама италианци, но кога точно ще бъде обявен, може би в началото на 2012. Искам да изчакам да излезе официално календара на Международната федерация FIVB за новата година, за да видим с точност какви ще са ни ангажиментите. Така че може би през януари ще има яснота около окончателния технически щаб. Освен това с клубния ми МК-Карняги (Вила Кортезе) ще гостуваме в Истанбул в първия ни мач от Шампионската лига и може да се видим още тогава с асистента ми Димо Тонев, за да обсъдим някои неща.