В края на миналата седмица феновете на ЦСКА научиха много добра новина, свързана с волейболния клуб на "армейците". На специална пресконференция човекът всичко във Волейболен клуб ЦСКА през последните години - Александър Попов, представи нов партньор на клуба. Това е фирмата "Сънотек", която ще подпомага нормалното функциониране на ВК ЦСКА и ще инвестира в клубната школа и инфраструктурата на клуба - било то в зала "Васил Симов" или в построяването на нова зала. Попов даде интервю пред "Факти", в което разкри подробности.

- Г-н Попов, трудни ли бяха преговорите със "Сънотек", трудно ли беше да убедите един предприемач, какъвто е г-н Калоян Величков, да инвестира във волейбол?
- Не, не беше никак трудно, защото в интерес на истината те ме намериха. Провокирани от отиването ми в Хебър за един месец, те като цесекари реагираха по този начин. Така че не ми се е налагало да ги убеждавам.

- Ако нещата не се бяха развили по този положителен за клуба начин, съществуваше ли опасността ЦСКА да не може да участва в елита на българския волейбол?
- Не. Ние сме били в много тежки ситуации в последните години, в последните 20 години непрекъснато се лъкатушим между ада и рая. Да не участваме не е стояло никога на дневен ред. Това е така, защото ние имаме действаща школа и винаги можем да отреагираме с млад отбор, по-евтин. Да, резултатите не са такива, каквито искаме да бъдат, но съдбата на ЦСКА винаги сме я държали в ръцете си. Тя е трудна, с много компромиси, но ЦСКА ще го има винаги. Въпросът е, че селекция с пари е съвсем различно нещо.

- В този ред на мисли, какъв е спортният бизнес план на новите Ви партньори - ЦСКА да продава свои играчи в силни първенства, пробиви в силните европейски турнири, приходи от феновете, ако е възможно? Защото те най-вероятно, въпреки че са фенове на клуба, ще търсят някаква възвращаемост на инвестициите си?
- За тях е социален ангажиментът. Така че не. Голяма фирма са, цесекари са и са решили, че по този начин ще подпомогнат абсолютно безвъзмездно клуба. Всичките неща, които изредихте за генерирани на приходи са факт, но ние живеем в една не добра икономическа среда в цялата страна. Тези инструменти може да са валидни някъде другаде - в Англия например, и то за футбол, но за волейбол не. В България е много по-лесно да се развива спорт в провинцията, отколкото в столицата, което е парадокс.

- Как си обяснявате това?
- То е ясно. Просто има структури, които застават зад спорта. Спортът е социална сфера, там не може да се очаква, както при една фирма - приход/разход, и ако си на червено да затвориш клуба. Съвсем различно нещо е и отново казвам - зад спорта трябва да застават институции. Така правят кметовете в някои от градовете на България и е факт, че когато има безплатна зала, когато тази зала се отоплява и се осветява безплатно, когато кметът е ангажиран социално и намира спонсори чрез многото инструменти, които има - ето така нещата се получават. "Дай да ти снимаме реклама, толкова минути ще те дават по телевизията и заради това ни дай един милион". Това в слабата икономика го няма.

- Как върви комуникацията Ви с Министерството на младежта и спорта по отношение на зала "Васил Симов"? И нека припомним какво конкретно Вие от ЦСКА искате по този въпрос от споменатата институция.
- Ние сме искали едно и също нещо в продължение на 20 години. Искаме статутът на нашата зала да се изясни, за да сме наясно какво можем да правим - да търсим пари, за да я реновираме, или да търсим повече пари, за да построим нова. Но в това положение, което се намираме години наред, е просто невъзможно нито едното, нито другото да става. Аз от 20 години съм треньор в ЦСКА и непрекъснато се сблъсквам с този проблем. С новия служебен министър не сме се чували, не сме комуникирали каквото и да е било. Но статутът на залата ни трябва да се изясни. Новите ни рекламодатели и партньори искат яснота. Надявам се да се чуем, да се видим и да разберем сега властващите какво изобщо могат да ни кажат.

- На пресконференцията, на която представихте Вашите нови партньори преди няколко дни, споменахте, че детско-юношеската школа ще бъде приоритет. Как да разбираме това буквално?
- Школата има нужда от реален рестарт като селекция и като материална база. Трябва да направим ремонт в общежитие, което е държавно, с частни пари трябва да направим три етажа, а това ще коства много пари. Ние сме най-големият отбор в България и имаме 10 отбора в подрастващите, които са пръснати по спортни салони на училища из цяла София, което е абсолютно ненормално. Приоритет е да ги съберем на едно място, което също е много скъпо и сложно, защото ще трябва да се плаща наем за едно място. Но сега след като имаме ресурс трябва да направим добра селекция във всички нива, във всичките 10 отбора. И на пресконференцията казах, че трябва да положим максимални усилия за фундамента - школата. Много отбори, които намират по един или друг начин средства, първата им задача е да покажат върха на айсберга (б.р. тоест първия състав - женски и/или мъжки). Ние също сме го правили това нещо, но в случая, за което намирам подкрепа и от "Сънотек" - разсъждаваме като едно, фундаментът е по-важен от видимия резултат - тоест представителните отбори. А представителните отбори, след като направим това нещо, което сме замислили, в следващите години нещата ще си дойдат от само себе си.

- Планирате ли инициативи, подобни на картата "100 сърца за ЦСКА", с които да включите феновете още повече в спомагането за нормалното функциониране на клуба?
- Ние сме единственият клуб, който прави някакви такива мърч действия. Опитваме се да бъдем иновативни. Ще правим много неща, в главите си имаме много идеи. А иначе картата "100 сърца за ЦСКА" си е лично наше произведение, наша марка, като и занапред всячески ще опитваме да бъдем иновативни във всяко едно отношение. Сега, след като имаме партньори зад гърба си, се надявам много по-лесно да реализираме тези идеи.

- Реалистично ли е ЦСКА да се бори за титла в Лигата и Купа на България още през предстоящия нов сезон?
- Абсолютно не е реалистично и няма нужда от това нещо - нито в женското, нито в мъжкото направление. Има отбори, които са много по-напред финансово и материално от нас, защото развиват само едно направление. Хебър развиват само мъже, Марица развиват само жени - давам Ви пример с актуалните шампиони на България. А ние развиваме жени, мъже и голяма школа. Така че не е реалистично да започнем моментално да се съревноваваме с тях. Ще дойде и това време, това е амбицията ни.

- Какво Ви коства в чисто човешки план тази дългогодишна, безспирна борба за живота на Волейболен клуб ЦСКА?
- Някак си претръпнах и вече не мога да кажа, че е нещо супер трудно. Навикнахме, навикнах и аз персонално да се справям с много проблеми и някак си "цинично" вече не се трогваме от трудностите.