Бащата на Матей Казийски – Илиян, се е пропил, а покрай любовта си към чашката забравя да брани името на сина си в обществото. „Той почти не изтрезнява“, топят го хора от неговото обкръжение, които доскоро не се притесняваха да му правят компания на маса. Казийски-старши, който сега не се занимава с абсолютно нищо, освен да харчи парите на момчето си, е започнал да обръща чашите с водка все едно са пълни с минерална вода.
 
Въпреки непрестанните опити на Матей да го вразуми, таткото само нагазвал по-надълбоко в проблема. Посрещачът на италианския Тренто, който в неделя вечер вдигна за пореден път Купата на Апенините, вече вдигнал ръце. Казийски пробвал различни подходи към
 
залитналия по
нанадолнището
 
родител. Лятото опитал да разговаря с него открито, прекарвайки повече време с баща си. Тогава Илиян преживявал много тежко отстраняването си от националния отбор. По нареждане лично на старши-треньора Радостин Стойчев, Илиян Казийски бе отрязан от щаба на държавния ни тим. По времето на предшествениците на Стойчев – Мартин Стоев, а след това и италианецът Силвано Пранди, таткото на Матей бе неизменно на длъжността „домакин“. Всеки във федерацията знаеше, че задълженията му са никакви и тази позиция е по-скоро фиктивна. Илиян обаче държеше да бъде близо до момчето си под предлог, че Матей все още е крехък и се нуждае от здравото бащинско рамо по време на дългите лагери и пътувания у нас и в чужбина. Така той се намести в националния и никой не дръзна да го помръдне до идването на строгия и принципен Радо Стойчев. Без да изпитва неудобство от близките си отношения с Матей, той посочи вратата на татко му.
Притесненията на лидера на италианския “Тренто” още тогава са свързани със старата страст на настойника му в посока спиртните напитки. Илиян Казийски обичал да си пийва още в годините, в които самият той все още е активен състезател. Не му пречело на изявите на волейболната площадка. Бившият разпределител си провалил кариерата във Франция, където на няколко пъти го изловили, че мирише на бъчва на тренировки. За съжаление, покрай него се пропила и съпругата му Валя. Майката на Матей също имала проблеми с алкохола, макар и не в такава тежка форма. Поради тази причина тя спряла преждевременно спортния си път заради липсата на достатъчно воля. Иначе във Франция имала прекрасната възможност да се реализира дори по-успешно от мъжа си.
С годините семейството улегнало, а Матей се успокоил, когато заминал още като бледен юноша заедно с Радо Стойчев в “Динамо” (Москва). Той не подозирал, че кошмарът от детството му, когато ставал свидетел на сцени, за които никога не иска да си спомня, ще оживее отново. За да вразуми баща си, постоянно му обещавал, че ще се грижи за него и за майка му и че никога няма да ги остави на произвола на съдбата.
Ежемесечно
 
Матей превеждал
по 2000 евро на
сметката на
родителите си,
 
до която имали достъпи и Илиян, и Валя. Сумата обаче никога не стигала. Постоянно висели сметки за консумативи в апартамента, вечно парното вървяло с месеци назад. Прибирайки се в България, Матей тихомълком отивал и погасявал всички борчове на майка си и баща си. И така до следващия път.
Постоянните сведения, които му донасяли негови приятели от София за пиянските запои на татко му, напоследък го вадели от релси. Илиян не пропускал вечер без да се накваси солидно. И още нещо – с парите, които синът му изкарвал с пот на челото в Италия, той черпел другарите си по чашка от квартала. Матей не издържал и му вдигнал страхотен скандал по телефона, че ако не спре, няма да му проговори. Ефектът бил нулев. Единственото, което правел, е да предупреждава, че ако някой порти на Матейко в Италия, ще го разбере и ще го смели от бой. Алкохолът го превърнал в агресивен човек, какъвто никога не е бил. Може да не се е славел от най-работливите и инициативните, може да е намерил идеалната форма на съществуване, носейки саковете на сина си, но никога преди Илиян не е налитал да се бие. Сега му се случвало от време навреме. На другата сутрин нищо не си спомнял и водел спорове с приятели, които го упреквали, че е злоупотребил за пореден път.
„Матей не разговаря с баща си от един месец“, това признание пред вестника на народа принадлежи на един от старите приятели на Казийски-младши в София. Според него, при последната кавга между таткото и волейболиста, звездата на Тренто му затворил телефона с думите да не го търси повече за нищо. Познавайки характера на посрещача на европейския и световен клубен шампион, скоро няма да се сдобрят. Когато Матей вземе решение, нищо не е в състояние да промени мнението му. Той потънал от срам, когато му се наложило да се прибере по спешност до София преди месец и половина за погребението на 85-годишния си дядо Матей, баща на Илиян. Тогава Матю не можел да повярва на очите си, когато видял татко си – състарен като че ли с години, а уж последната им среща била през септември. С неугледен външен вид, небръснат, неподстриган, със стара шуба върху гърба си, завещана му от волейболиста. Първоначално Матей решил, че
 
Илиян е сломен от
внезапната кончина на
възрастния си родител,
 
но не му отнело дълго време преди да разбере, че всъщност това е ежедневният вид на баща му.
„Ужасна история. Матей преди излизаше с баща си насам-натам. Ходеха на кафе, на пицария. Водеше го със себе си, когато пазаруваше. Сега го е срам. Много е изпаднал“, издава за тревожното положение в семейството приятел на национала от юношеския отбор на “Славия”.
Казийски-младши криел от неудобство случващото се. Замазал го, дори когато вечерял на четири очи с президента на федерацията инж. Данчо Лазаров преди Нова година. Обмислял дали да не изведе родителите си за известно време извън България с тайната надежда, че ако останат при него в Италия, ще се почувстват по-добре. После обаче категорично отхвърлил това си намерение, тъй като осъзнал, че шансовете баща му да се напие и да го изложи насред Тренто са съвсем реални. Съветвал се и с Радостин Стойчев по темата. Попитал първо дали няма все пак някаква възможност баща му да бъде върнат по някаква форма в щаба. Надявал се, че това би му подействало освежаващо и би го извадило от депресията. Стойчев не се навил, обяснил на любимеца си, че въпросът е принципен, че му влиза в положението, но трябва да действа с твърда ръка в ситуацията. Така той правел със своя баща Светослав Стойчев. Преди време усетил, че често се събирал в кварталното кафене на по чашка с негови авери и че прекалено много им разказва за неща, които не бива да стават публично достояние. Накрая Радо просто издал ултиматум на татко си: „Или млъкваш и спираш да дрънкаш какво правим в семейството, или ме забравяш.“ Естествено, треньорът избрал първото, за да има мир у дома и да не се конфронтира със сина си. Страхувал се да не спре да го допуска до внуците и да не би да спре да му помага финансово, тъй като той отдавна е вдигнал ръце и не успява да свързва двата края без ежемесечната рента от Радостин.
За чувствителния Матей това била твърде крайна мярка, но за първи път се заканил, че ще проявил твърдост спрямо родителите си. Продължил да им помага финансово, но им забранил да го търсят по телефона. Когато Илиян звънял, Матей не вдигал. Не отговарял и на съобщенията му, нито на тези от майка си, защото я обвинявал, че не полага достатъчно усилия, за да е опора на баща му и поне да се грижи за външния му вид.
 
Валя не
издържала
и ревнала,
 
че не може да вкара насила в банята и да къпе тя петдесетгодишен мъж.
Каквото и да се случи от тук нататък, разривът в една от най-известните и коментирани спортни фамилии в България е факт. Матей Казийски е само поредният наш елитен спортист, който изпитва проблеми с родителите си и който се срамува от тях. За разлика от други престорени звезди обаче, той има пълното основание да го прави.
„Цял живот е било така. Просто като бях малък не обръщах внимание. Обичам ги, но така не може да я караме“, споделил с горчилка волейболистът пред свои познати.
Не му е лесно на Матей в последно време. След като се изпокара с техните, той реши да сложи край и на едногодишната си голяма любов със сръбкинята Драгана Маринкович. Волейболистката смени италианския “Модена” с турския “Екзашибаши”, а разстоянието охлади чувствата между двамата. Така че, Казийски е сам, самотен и със сигурност доста тъжен, напук на триумфа на Тренто за Купата на Апенините.
ТАТЯНА ПЕЕВА/ШОУ