Воденият от Радостин Стойчев отбор на Итас Диатек Трентино (Тренто) успя да се класира за финала на италианското мъжко първенство за трета поредна година. Това стана ясно, след като Матей Казийски, Цветан Соколов и компания се наложиха изключително трудно и драматично като гост на силния тим на Лубе Банка Марке (Мачерата) с 3:2 гейма (28:26, 27:29, 17:25, 25:23, 15:11). Срещата бе четвърта от полуфиналния плейоф, игран тази вечер в зала "Паласпорт Фонтескодел" в Мачерата.

Така БГ Тренто елиминира съперника си с 3:1 победи, а Радостин Стойчев и момчетата му вече могат спокойно да насочат вниманието си към Финалната четворка в Шампионската лига, в която ще участват този уикенд в Лодз. В Полша Казийски, Соколов и компания ще опитат да защитят трофея си от миналия сезон.

Звездата на България и капитан на БГ Тренто Матей Казийски изигра поредния си много силен мач и стана втори по резултатност с 18 точки (1 блок, 2 аса, 45% ефективност в атака и 32% перфектно посрещане), но въпреки това бе определен за най-полезен играч (MVP) на мача.

По-резултатен от него бе кубинецът Османи Хуанторена, който завърши с 20 точки (3 аса, 59% ефективност в атака и 32% перфектно посрещаане) за успеха на тима, воден от Радо Стойчев. Другият български национал в състава на БГ Тренто - 20-годишният талант Цветан Соколов влизаше като резерва във втория, третия и четвъртия гейм като завърши с 5 точки.

На финала в Серия А1 БГ Тренто ще има за съперник победителя от другия полуфинал между Бре Банка Ланути (Кунео) с капитана на националния ни отбор Владимир Николов и гранда Сислей (Тревизо). Резултатът в серията до момента е 2-1 победи за Владо и компания.

БГ Тренто спечели титлата през 2008 година, а през миналата загуби финалния плейоф от Пиаченца с 2:3 победа. Финалът в Италия е на 9 май в Болоня. /БЛИЦ