Бившият капитан на националния ни волейболен отбор Пламен Константинов е един от претендентите за треньор на Русия. Името му все по-усилено се спряга за поста, след като Гибона прави фурор с клубния си отбор Губерния. Тимът изравни исторически рекорд след 12 поредни победи в първенството. Медиите в страната, специалисти и волейболисти не спират да възхваляват младия български специалист. БЛИЦ разбра, че сериозно рамо в треньорската битка може да окаже доскорошният селекционер на Русия и легенда в бранша Владимир Алекно. Думата му във волейболните среди се чува, а той е в перфектни отношения с Константинов. Двамата работиха заедно преди години във френския Рен, а само добрите изяви на Гибона спаси сезона на специалиста. Голяма част от влиятелните фактори във федерацията също са на страната на българския треньор.

"Категорично заставам зад Пламен", коментира пред "Спорт-Експрес" диагоналът на Губерния Николай Павлов. "Работата му в Губерния и в Сургут през миналия сезон говорят сами по себе си. Константинов е треньор, който помага на играчите да разкрият потенциала си. Умее да изведе отбора във върхова форма за важните мачове, не пропуска и най-дребните детайли, които засягат както играта, така и определени житейски моменти. Освен това говори прекрасно руски и разбира нашия манталитет. Поведението му като треньор няма нищо общо с играча, когото помня от мачовете на България. Никога не съм виждал да е губил контрол върху себе си", завършва Павлов. Самият Пламен Константинов заяви преди няколко дни, че ще обмисли оферта, ако получи такава. Според наша информация вече текат последни сондажи на мненията, тъй като изборът за нов национален селекционер трябва да бъде оповестен скоро. Всеки момент ръководителите трябва да влязат в контакти с всички кандидат треньори. Битката е и за милиони долари, които ще влязат в джоба на новия селекционер. Генерален спонсор на националния отбор на Русия е “Роснефт”, пари налива и един от спонсорите на “Левски” – ВТБ, както и “Газпром”.

От друга страна обаче има треньори и ръководители, които продължават да държат отборът да бъде поет от руснак, заради лошите резултати на чуждестранните треньори. Затова освен Пламен Константинов варианти за селекционер на “Сборная” са Андрей Воронков и Юрий Чередник. Самият българин заяви скоро, че част от волейболните хора в страната са “за” руски наставник. Победителят ще стане известен съвсем скоро./БЛИЦ