Новият селекционер на мъжкия национален отбор на България по волейбол Джанлоренцо Бленджини беше официално представен на пресконференция в София. Италианският специалист подписа договор за 3 години с опция за удължаване с още две, а голямата цел, която му е поставено от БФВолейбол е да класира страната ни за участие на Олимпийските игри в Лос Анджелис 2028 година.

52-годишният Бленджини обясни, че иска отдаденост на 100% от волейболистите и подчерта, че предпочита да работи със състезатели, които имат по-малко възможност, но ще носят герба на България с гордост, отколкото с такива, които са с по-добри спортно-технически възможности, но отклоняват поканата за националния отбор.

На пресконференцията с Бленджини бяха и асистените му Христо Цветанов, Данаил Милушев и Франческо Кадеду.

На брифинга беше съобщено също, че освен Георги Сеганов, има и други играчи, които са отказали да играят за националния отбор и повече няма да бъдат викани в състава. 

Любомир Ганев връчи фланелка с №1 на новия селекционер на България и му каза: "Кико, връчвам ти тази фланелка! Да я носиш с чест и гордост! За нас ти вече си българин! Нека с твоята работа, с начина ти да убеждаваш хората, с които работиш и с твоята мотивация да накараш всички около теб да носят българското знаме на гърдите."

"Искам да благодаря за големия интерес от медиите, както и за представянето на президента Любомир Ганев", започна Бленджини.

 WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

"Наистина съм изключително доволен и щастлив да съм тук сега. Когато има такава воля от страна на ръководството на федерацията в лицето на Ганев и Давид Давидов, от целия им екип, общата цел може да бъде изпълнена. Щастлив съм, че съм част от този проект. Дано имаме успехи заедно. Друг важен аспект е знакът, който идва от федерацията. Дадена ми е възможността да изградя щаб с хора, които вярвам, че са на добро ниво и могат да помогнат. В екипа ми са Франческо Кадеду, Данаил Милушев и Христо Цветанов. Добрата екипна работа е основата да следваме мечтите си. Освен, че изказах благодарност към ръководството, сега искам да направя комплимент за стратегията, която е поставена - подмладяване на отбор с голям хоризонт. Той е пет години. Още от сега започваме да изграждаме отбор, който да успее да се класира за олимпийски игри. Това ме спечели силно и това беше мотивът, който натежа, за да приема предизвикателството. Не съм имал дълги размисли. Имаше опции да продължа пътя си в голям клуб като Лубе, имаше и други варианти. Но сега започвам нов цикъл с качествен отбор, който има интересни състезатели. Това беше решаващо при избора ми", обясни италианецът.

"От една страна имаме група от талантливи млади играчи, които постигнаха значими резултати в националните отбори при подрастващите. От друга имаме и добре познати състезатели, които играят на високо клубно ниво. Всички те ще подпомогнат процеса. Това, което е най-важното и категорично, е пълната отдаденост на всички, които ще участват. Говоря за тотална саможертва и осъзнато желание на всеки повикан да участва в процеса. Това ще проличи през лятото. В него ще проличи с кои можем да постигнем целта. Тези, които стартират, трябва да са наясно, че не ги чакат само приятни преживявания. Трябва 100 процента отдаденост. Не познавам друг начин за постигане на резултати.

Благодаря и на хората, които са работили преди мен в националния отбор. Те имат принос. Нашата основна цел е да изграждаме манталитет в тренировките и мачовете. Преди всичко трябва да е ясно, че имаме две основни цели – да изиграем Лигата на нациите и след това да направим лагер, с който ще опитаме да включим още млади играчи в проекта. Отборът, който ще използваме в Лигата на нациите, ще бъде конструиран върху състезателите от олимпийската квалификация миналата година. Основното за мен и федерацията е хората, които дойдат в националния отбор ще искат да страдат, жертват. Да знаят, че може и да загубят мачове, но това е пътят към голямата цел", добави Бленджини.

"Чака ме много работа, но не само мен! Аз съм само част от пъзела. Искам да виждам играчи, които да питат какво се иска от тях и веднага да го правят. Не искам някой да идва при мен с уговорки и преговори в кой турнир ще играе и в кой не. Резултатите от последните години поставят отбора в не толкова добра ситуация като ранкинг. Искам да го променим. Не мога да обещая, че ще класирам отбора за Олимпиадата, а че дам всичко от себе си, за да се случи. Оставил съм си място за една татуировка с логото на игрите в Лос Анджелис. Постигането на основната цел не става сама по себе си. Тя е низ от други. Непосредствените ни цели в Лигата на нациите е да изградим балансиран и конкурентноспособен тим. Някои отказаха да играят, някои приключиха кариерите си. Има и проблеми с контузени. Александър Николов отпада от Лигата на нациите заради контузия. В турнира ще срещнем топ отбори, които са се класирали за Париж 2024. А и такива, които искат да го направят. Втората фаза от работата ни през лятото е да създадем тренировки и контроли, които да градят отбора.Тези, които отказаха да дойдат, са преценили, че не могат да са отдадени. Затова не са важни имената им. Концентриран съм върху това, което имаме", каза още италианецът.

"Аз ще каза имената, за да няма спекулации", включи се Любомир Ганев.

"Това са Георги Сеганов, Розалин Пенчев, Владимир Станков и Бранимир Грозданов. Бяхме им се обадили и им изпратихме повиквателни, те писмено отказаха, така че няма да бъдат част от този екип, който ще работи в следващите пет години", добави легендата.