Българинът с италиански паспорт Христо Златанов стана реализатор №1 за всички времена на италианската Серия А1.

37-годишният посрещач играе вече 21 сезона в елита на Италия и след като при победата на неговия Копра Елиор (Пиаченца) над Андреоли (Латина) записа 5 точки - вече има отбелязани 8884 точки. С този резултат той излезе начело във вечната класация, която се води от сезон 1988-1989. Златанов изпревари легендарния Лоренцо Бернарди, който остана втори с 8875. Трети е друга легенда на националния отбор на Италия - Андреа Джани с 8608 точки.

"Честно казано, не мога да си спомня моята първа точка. Никога обаче няма да забравя дебюта си в елита на Италия. Играх в отбора на Милано и когато ми казаха, че трябва да се присъединя към първия отбор, в който тогава играеха волейболисти от ранга на Андреа Дзордзи, Андреа Лукета и Гали, изпитах невероятно усещане. Тогава Раул Лозано ме пусна като титуляр за тима на Милано дали се развивам в правилната посока", каза синът на Димитър Златанов.

"Добре се познаваме с Лоренцо Бернорди. Бяхме заедно на европейското първенство в Острава през 2001 година. Помня го, сякаш беше вчера, защото гледахме по телевизията трагедията на кулите-близнаци в Ню Йорк. За мен е чест, че оглавих тази престижна класация, но когато става въпрос за трофеи, не мога да се меря с Лорeнцо Бернарди", добави Златанов.

"Мисля, че мога да стигна до 9000 точки, защото аз продължавам да играя и да се наслаждавам на играта. Няма да се отказвам", допълни Христо Златанов.