Българската волейболна звезда Цветан Соколов триумфира с шампионската титла на Русия по волейбол, след като Динамо (Москва) се наложи с 3:2 гейма (26:24, 23:25, 25:20, 20:25, 15:9) над Локомотив (Новосибирск).

Това е четвърта титла за Динамо и втора поредна. Соколов имаше решаваща намеса за титлата в най-важните моменти. Треньор на Локомотив (Новосибирск) пък е бившият български национален треньор Πламен Константинов.

Първият сет беше буквално като люлка в двете посоки с поделеното надмощие. В началото Динамо заложи здраво на началния удар и успяваше да неутрализира атаките на Локомотив.

Два аса на Ярослав Подлесни осигуриха предимство в 21:18, но в края на поредицата резултатът се изравни 21:21. И в играта на нерви победител беше Динамо. Българският диагонал Цветан Соколов проби блокадата, а блокировачът им Максим Белогорцев успря да спре атаката на Лизик за сетбола – 26:24.

Втората част също беше много изнервена, с разменени лидерски точки, а Пламен Константинов с няколко прекъсвания и ротации на състава успя да измъкне гейма с 25:23. В третата част картината на терена не беше по-различна. И отново българският диагонал имаше важната намеса -  единична блокада на Цветан Соколов срещу атака на Сергей Савин и преднина на Динамо от 18:15. До края на частта авансът им не слезе под 4 точки и така завършиха с 25:20.

Същият сценарий с обратен знак се разигра в четвъртата част, за да се стигне до тайбрек. Там Динамо дръпна с 3:0, а след това с атака по диагонала на Подлесни резултатът стана 5:1, а след една от блестящите атаки на Соколов и 8:2. Тази преднина беше достатъчна за динамовци да контролират срещата до края, като единствено при 12:7 имаше леко напрежение в техните редици.