Българският женски национален отбор по волейбол ще се опита да спечели нови две победи във втората седмица на Гран при. Националките ни се очаква да пристигнат днес по обяд в Маягес след около 24-часов преход от Макао, където от петък започва битката в група G срещу домакините от Пуерто Рико, Доминикана и фаворита Бразилия. При дебютното си участие в турнира българките заемат 8-о място, само на точка от "Топ 6" - позиция, която ще ги класира във финалната фаза в Сапоро в края на месеца.

Елица Василева влезе в "Топ 10" при посрещачите след първата седмица. Звездата ни заема 9-о място с 50 процента перфектно посрещане. Нейната съотборничка Добриана Рабаджиева е 7-а с 51,02%. Лидер е италианката Каролина Костагранде със 70,83 процента. Либерото Мария Филипова е шеста при най-добрите защитници. Тя има по 3,40 перфектно спасени топки средно на гейм. Начело е Камила Брайт от Бразилия с 4,54. Лора Китипова е 9-а при разпределителките с 4,20 перфектни паса на гейм. Тя изостава с 4,25 от най-добрата до момента Фемке Щолтенборг (Хол).

Възпитаничките на селекционера Марчело Абонданца записаха две победи на турнира в Група D - 3:1 над Холандия и 3:0 над Куба, и загуба от Китай с 0:3 гейма. Също по 6 точки, но с по-добри показатели са 6-ият Турция и 7-ият САЩ, а Доминиканската република е също с 6 точки, но на 9-а позиция. Лидер е Япония с 9 точки след 3 победи от 3 мача.