България и Русия излизат в четвъртфинал на европейското първенство по волейбол днес от 19:00 часа в Карлови Вари (Чехия). Изключително важен мач, финал преди финала, като всички специалисти го определят.

БЛИЦ връща своите читатели 8 години назад във времето, за да припомни за страшен скандал в националния отбор на България. Събитията се развиват именно преди мач с Русия и отново на Европейско първенство. Датата е 5 септември 2003 година. Националният отбор на България излиза в първи мач от група “А” на Европейското, което се провежда в Германия. Противник е добре познатият отбор на Русия, с който сме мерили сили десетки пъти през годините. На игрището падаме с 1:3 гейма (22:25, 25:23, 26:28, 20:25). Начело на нашия тим е сърбинът Милорад Киац. В състава на България са вече изградените лидери Пламен Константинов, Ивайло Стефанов, Евгени Иванов, Николай Иванов. Селекционерът Киац взима за Европейското и 18-годишния Матей Казийски. Няколко седмици преди Европейското бъдещият талант печели бронзов медал с младежкия национален отбор в Техеран. Треньор е Брунко Илиев, а в състава освен Казийски са Краси Гайдарски, Дани Милушев и Боян Йорданов.

Настоящата звезда на Тренто тогава е играч на бургаския Лукойл Бургас. Осъществил е трансфер от Славия. Матей взима участие в двубоя с руснаците, което довежда до служебна загуба на България с 0:3 гейма (0:25, 0:25, 0:25). Поражението идва заради нередовна картотека на Казийски. Името му не е включено в заявения списък с волейболисти преди началото на надпреварата. Грандиозна издънка, която освен, че носи загуба на тима ни в първия мач вдига във въздуха целия ни щаб. Казийски си стяга багажа и набързо се връща в България, въпреки че му е предложено да остане като зрител за Европейското. Трябва обаче сам да си плати разноските по престоя в Германия, които са 2000 долара. Матей се готви да спи на улиците и плаче по телефона. Не може да повярва, че всичко това му се случва на първото голямо първенство в мъжкия национален отбор. Баща му Илиян Казийски плаши федерацията с дело. Пламен Константинов предлага да поеме разноските, но Матей се прибира в София.

В лагера ни веднага се разнася упорит слух, че всичко е постановка на федерацията заради отказ на Казийски да отиде в “Левски Сиконко”. Натискът идва от настоящия шеф инж. Данчо Лазаров, който е дългогодишен управител при “сините”. Именно той иска обещаващият Матей да премине не в Лукойл, а в “Левски”. След служебната загуба от Русия нашите падат и от Сърбия и Черна гора с 0:3 и от Гърция с 1:3. Записваме две победи - над Полша с 3:2 и Холандия с 3:0 и оставаме на 9-о място в крайното класиране./БЛИЦ