България допусна трета поредна загуба на Европейското първенство за жени под 17 години и почти няма шансове да се класира на полуфиналите. Шампионатът се провежда във Върнячка баня, Сърбия.

Тимът, воден от Владислав Тодоров, трябваше да победи задължително домакина Сърбия днес и да се надява на загуба на Италия срещу Нидерландия (ще се играе по-късно днес). Момичетата ни отстъпиха с 1:3 (25-17, 19-25, 20-25, 18-25) и сега трябва да надяват на две загуби на италианките, които са втори във временното класиране.

Националките се бориха, но след втората част Сърбия контролираше напълно ситуацията на терена, а ние не успявахме да постигнем нещо повече, освен - да ги догонваме. Съперникът се радваше на сериозно подкрепа от трибуните, но родният тим също имаше своя агитка, която огласяваше залата на моменти с "Българи-юнаци!".

Двубоят започна трудно за нас, като домакините поведоха с 5 безответни точки. След това разликата нарасна до 1-7. Тук дойде страхотен наш подем, в който успяхме да изравни при 7-7, а след ас на Калина Венева стигнахме до обрат (8-7). В тези минути момичета на Владислав Тодоров направиха серия от 10 поредни точки (11-7). До края на частта бяхме безкомпромисни и спечелихме с 25-17, повеждайки с 1:0. В тази част записахме 4 аса.

Тръгнахме трудно и във втория гейм (1-4), но с характер догонихме (11-11). За съжаление, тук интригата се запази до средата на гейма, след което сръбкините дръпнаха в резултата и изравниха с 19-25.

Равностойно започна третата част (3-3), но след това бяхме догонващи. Трябва да се отбележи, че въпреки опитите на съперника да се отдалечи, успявахме да се върнем до 1 точка разлика (до 18-19). Все пак отстъпихме с 20-25.

Четвъртият гейм започна подобно на втория – с 1-4 и изравняване при 9-9. Сърбия на свой ред записа няколко силни минути, в които дръпна с 11-17 и след 17-21 не успяхме да се върнем в срещата.

Вяра Парапунова записа 10 точки, Една Тодорова – 8, а Божидара Арнаудова добави 7. Завършихме със 9 точки от начален удар, но имахме само 6 срещу 16 за Сърбия точки от блокада.

След края на мача заехме временно трето място в класирането с 3 победи и 3 загуби. В последния ни мач от груповата фаза излизаме срещу Полша. Мачът е утре, 19 юли, от 13:00 българско време.