Националният отбор на България за жени под 16 години записа убедителен успех в първия мач в историята си. Нашите победиха Черна гора с 3:0 (25:11, 25:16, 25:19) на Балканиадата в зала „Христо Ботев".

В първия гейм българките, водени от Владислав Тодоров, поведоха с 9:0. Реакция от съперника почти липсваше. Резултатът се увеличаваше непрекъснато. За финал нашите спечелиха с 25:11.

Втората част беше малко по-оспорвана. България поведе с 3:0, но Черна гора успяваше да прави повече точки. Въпреки това обаче за реална съпротива не можеше да се говори. Разликата растеше малко по-бавно от първата част, но достатъчно систематично. В един момент Черна гора успяваше да поддържа пасив от пет точки, но нашите не позволяваха повече. Частта завърши с убедителното 25:16.

Едва в третия гейм Черна гора първи поведе – 2:0. Всъщност това беше и най-оспорваният гейм. Гостите се опитваха да притесняват българския тим, но не достатъчно. Не беше нужно много време нашите да обърнат резултата и да поведат. След това умело пазеха аванса си. И така първият мач на българския тим за жени под 16 години завърши с убедителен успех.

В първия мач за деня Турция победи Румъния с 3:0 (25:14, 25:15, 25:20). И в този мач разликата в класите беше очевидна.

Във втория ден от Балканиадата нашите почиват. Мачовете са Сърбия – Турция (16 ч.) и Румъния – Черна гора (18,30 ч.). Дневният билет е на стойност 5 лева.