България ще играе на финал на първите Европейски игри в Баку. Волейболният ни национален отбор, воден от Николай Желязков, победи Полша с 3:2 (25:14, 19:25, 25:22, 23:25, 15:13), във вълнуващ двубой. Срещата продължи близо два часа и половина. Всички наши волейболисти, с изключение на Тодор Алексиев, бяха с обръснати глави, тъй като преди това бяха дали обещание за това, ако достигнат до полуфинал.

Успехът сложи край на ужасяващата серия от 11 поредни загубени полуфинала във всички турнири, в които е участвал. България най-после стигна до финал, след като в последните години винаги оставаше извън играта и се разминаваше с медалите завършвайки на четвърто място.

Най-резултатен в полуфиналата битка за България бе Жани Желязков с 21 точки, Тодор Алексиев добави 19, а Валентин Братоев завърши с 18. С най-много реализирани точки в срещата бе полякът Артур Шалпук - 23.

Съперник на България на финала на Игрите в Баку ще бъде победителят от срещата между Германия и Русия. Двубоят за трофея ще бъде в неделя и ще можете да го наблюдавате на живо с картина в БЛИЦ.

България – Полша 3:2 (25:14, 19:25, 25:22, 23:25, 15:13)

Първи гейм
Срещата започна ударно за България и нашите волейболисти, благодарение на отлична игра на Желязков и Николов, дръпнаха в резултата с 5:2. При първото техническо прекъсване тимът на Никоалй Желязков имаше преднина от 3 точки, а след него записахме седем поредни успешни разигравания. Втората пауза дойде при 16:7 в полза на България. Напълно заслужено България спечели с 25:14 тази първа част, като Жани Желязков бе напълно неудържим.

Втори гейм

Вторият гейм бе напълно равностоен. Двата отбора показваха увереност в своите атаки и при двете технически прекъсвания разликата бе 1 точка в полза на Полша. Точно след втората пауза блокадата на съперника ни заработи и това спомогна за изравняване на резултата – 19:25.

Трети гейм
Третият гейм започна добре за българските волейболисти, които дръпнаха с 4 точки на първото техническо прекъсване. В тези моменти Тодор Алексиев показа класата си. Поляците успяха да постепенно да изравнят резултата и дори да излязат напред. Серия мощни сервиси на Георги Братоев отново даде преднина на България.

Поляците взеха таймаут, който даде ефект – пет поредни точки за тях и резултат 18:20. Това обаче не стресна волейболистите ни, които направиха силна финална серия и взеха гейма с 25:22, с което се доближиха на гейм от финала.

Четвърти гейм
Сливка вдъхнови поляците със силна игра в началото на четвъртия гейм. Съперникът ни се откъсна с три точки на първото техническо прекъсване – 8:5. Желязков и Алексиев задържаха доброто ниво и не позволиха на Полша да дръпне с по-голяма преднина. Шалпук обаче застана на сервис и спомогна за серия от точки за Полша. Съперникът ни поведе с 23:17 и бе много близо до вкарване на срещата в тайбрек. Николай Желязков взе прекъсване, а след него волейболистите ни показаха страхотна воля и игра и записаха серия от пет точки, с което резултата стана 23:22 в полза на Полша. Нашите обаче не успяха изцяло да заличат разликата и след блокаут поляците взеха гейма – 25:23 и вкараха срещата в тайбрек.

Тайбрек

Решителната част започна с точка за Полша, последвана от добра атака на Алексдиев. Георги Братоев пък затрудни максимално посрещането на съперника и изведе България напред. Волейболистите ни дръпнаха с 5:3, но се стигна до изравняване след атака и ас на Шалпук. Тайбрекът се движеше точка за точка, като прекъсването дойде при 8:7 в полза на Полша. Съперникът ни дръпна с две точки, но Желязков и Алексиев успяха да направят 10:10. Отново Алексиев с чудесна единична блокада изведе България напред с 11:10. Капитанът ни записа нова точка с отлична атака по диагонала и доближи тима ни до жадувания финал. Поляците опитаха всичко, но до края срещата бе точка за точка. Мощен диагонален удар на Валентин Братоев над блокадата затвори тайбрека, с което и мача – 15:13 и 3:2 гейма.

101.jpg

Полша
БъЛГРИЯ
1.Давид КОНАРСКИ - 3 точки 1.Георги БРАТОЕВ - 2 точки
2.Артур ШАЛПУК - 23 точки 2.Тодор АЛЕКСИЕВ - 19 точки
3.Давид ДРИЖА - 8 точки 3.Светослав ГОЦЕВ - 4 точки
4.Александър СЛИВКА - 17 точки 4.Жани ЖЕЛЯЗКОВ - 21 точки
5.Гжегош КОШОК - 4 точки 5.Валентин БРАТОЕВ - 18 точки
6.Симон РОМАЦ - 16 точки 6.Николай НИКОЛОВ - 9 точки
Либеро:  Дамян ВОЙТАШЕК
Либеро: Мартин БОЖИЛОВ
Резерви: Бушовски, Ференс, Кеджиерски (1), Ковалски, Новаковски, Гржешник (4)
Резерви: Борислав Апостолов, Велизар Чернокожев, Добромир Димитров, Бранимир Грозданов, Петър Каракашев, Венцислав Рагин (3)
Селекционер: Анджей КОВАЛ
Селекционер: Николай ЖЕЛЯЗКОВ