Селекционерът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов е меко казано бесен заради програмата на олимпийската квалификация в началото на януари. Нашите започват участието си срещу Финландия на 6 януари, на 7-ми е срещата с Русия, а на 8-ми играем с Франция. При евентуално прескачане на групата следващите мачове са на 9-ти и 10 януари.

„Това, което ме притеснява, е програмата за олимпийската квалификация. Да играеш квалификация и тя да е единствена, а да ти сложат по програма – пет дни с пет поредни мача. Съвсем случайно, а от другата група отборите имат по един почивен ден. Ще пуснем протестно писмо, за да се преразгледа тази програма. В какъв спорт се играят в пет дни – пет мача? Тези хора събличали ли са се някога на игрището?", кментира селекционерът.

"Това е пълен идиотизъм, като се има предвид, че ти се решава и олимпийска квота. По този начин не може да се подхожда“, категоричен беше Пламен Константинов.

Първите два отбора в двете групи ще се класират за полуфиналите, където ще играят на кръст, а след това ще има мач за 3-о място и финал. Само победителят от квалификацията в Берлин печели квота за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Заелите 2-о и 3-о място отбори се класират за участие в последната световна олимпийска квалификация в Токио (Япония) през месец май. До този момент четири тима вече си осигуриха участие на Игрите в Рио де Жанейро. Това са домакинът Бразилия, САЩ, Италия и Аржентина.

1.jpg