България постигна трудна победа на старта на Световното първенство за мъже под 19 години, което ще се проведи в рамките на 10 дни в Аржентина. В първата си среща от Група В "трикольорите" надвиха коравия тим на Словения с 3:2 (25-16, 23-25, 24-26, 27-25, 15-9) във вълнуваща битка пред пълните трибуни в Сан Хуан.

Националите ни влязоха като фаворит в мача, тъй като и страната ни е носител на сребърните медали от последния мондиал – през 2021 в Техеран (но с друг набор), а за този шампионат се класирахме като бронзов медалист от Европейското първенство през 2022 г.

Една от добрите новини за феновете на българския волейбол от днес бе, че в игра видяхме младата ни звезда Симеон Николов. Разпределителят контузи ръката си при битов инцидент, заради който пропусна Световното за мъже под 21 години и бе под въпрос до последно и за това първенство. Днес той изнесе много силен мач срещу словенците, въпреки че лявата му ръка бе превързана.

Николов изведе тима с капитанската лента и бе трети по резултатност със своите 15 точки, от които 5 на сервис. Николов бе втори по ефективност в редици ни след Кристиян Андреев, който реализира 14 точки. Александър Къндев бе най-резултатен с 24 точки  (6 аса, 4 блокади), а 22 добави Кристиан Титрийски.

Срещу Словения младите "лъвове" започнаха добре, като в средата на откриващия гейм успяха да се откъснат с 8 точки и убедително да спечелят с 25-16. Превесът продължи в началото на втората част, но съперникът показа класа с 4 поредни точки и оттам мачът влезе в съвсем друга посока – оспорвани моменти, размяна на водачеството и изравняване в геймовете след 23-25.

Началният ни удар, който бе едно от силните ни звена в срещата, ни изневери в третия гейм, който даде възможност на Словения да се изплъзва леко напред и да ни поставя под напрежение. Нашият тим показа, че може да се връща в кризисни моменти, като и в тази част успя да стопи изоставане при 17-20, за да поведе с 24-22. Пратихме на два пъти топката в аут и Словения излезе напред в резултата след 26-24.

Оспорвана и интересна бе битката в четвъртия гейм, в който двата отбора разменяха водачеството. Наша серия от 5 поредни точки ни откъсна в края при 21-17, но грешки върнаха интригата. Словенците изравниха (24-24), но с перфектен сервис на Андреев за последната точка в гейма, успяхме този път ние пратим мача в тайбрек.

В решителната част мобилизацията ни бе пълна. Поведохме с 3-0, поддържахме комфортна преднина от няколко точки и се поздравихме с крайния успех след 15-9.

Българският тим се справи по-добре в почти всички показатели, но допусна и твърде много грешки (40) и отстъпваше при посрещането си. На начален удар записахме 15 точки, а блокадата ни реализира 12 точки.

Вторият ни двубой е в четвъртък, 3 август, отново от 20:00 ч. срещу Франция.

Според регламента на 18-ото издание на Световното първенство за мъже под 19 години, участват 20 държави, разделени в 4 групи по 5 отбора. След изиграването на срещи по системата "всеки срещу всеки" и на база класиране, първите четири във всяка група продължават към осминафиналите, които вече ще бъдат директна елиминация. Последните от четирите групи играят за разпределение на местата от 17-то до 20-то.