България отново остана без право на директна квота за участие в Шампионската лига по волейбол за сезон 2012/13. Страната ни попадна непосредствено под чертата със страните, които ще имат представители с директни квоти. Коефициентът на страните се сформира от участието на отборите в последните три сезона. По този показател България е на 15-о място със 157 точки, 16-а е Чехия със 161, която има право на един директен участник в Шампионската лига. Страната ни трябва да се надява ЦЕВ да отпусне една от двете специални покани за наш отбор. Това се случваше в последните няколко години, в които ЦСКА участваше по този начин в най-силния волейболен клубен турнир.

15-ото място в ранглистата дава право на България на два отбора в турнира за Купата на ЦЕВ и два за Купата на претендентите.

Право на три отбора в Шампионската лига има Италия. Гърция, Русия, Полша, Белгия, Турция и Франция могат да изпратят по два свои тима, а Германия, Австрия, Испания, Словения, Сърбия, Румъния и Чехия – по един./БЛИЦ