Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Националният отбор на България по волейбол победи с 3:0 гейма (25:22, 25:23, 25:22) Португалия в мач от третия турнир на група "D" на Световната лига. Това е шести успех за момчетата на временния селекционер Найден Найденов, с който те остават на второ място в класирането, след лидера Германия. Както е известно, България е домакин на финалите на Световната лига в началото на юли и се класира директно, без значение как ще завърши в предварителната група с Германия, Аржентина и Португалия. Последният мач на нашите от третия турнир в Португалия е в неделя от 16:30 часа срещу лидера в групата Германия.

Най-резултатен за България отново беше капитанът Цветан Соколов с 19 точки, 9 реализира Теодор Тодоров, 8 добави Костадин Гаджанов, с по 6 останаха Валентин Братоев и Николай Пенчев. С 4 точки се отличи Георги Братоев. За Португалия Алешандре Ферейра наниза 14 точки, с 11 остана Флавио Круз. Двубоят приключи точно за 1 час и 25 минути.

Двубоят започна с точка за нашия отбор, а при първото техническо прекъсване водехме с 8:5. След подновяването португалците заличиха разликата благодарение на силния сервис на Марко Ферейра. Оттук резултатът продължи да се движи точка за точка с разменено водачество. Сигналът за втората техническа пауза прозвуча и този път в наша полза след атака на Николай Пенчев и блокаут - 16:15. Развоят на срещата не се промени веднага. Но при 19:17 за нас Флавио Гулинели поиска таймаут. Разликата се поддържаше до 22:20, след което ас на Цецо Соколов за 23:20 наложи селекционерът на Португалия да използва и второто си прекъсване. Преднината ни беше стопена до една точка и Найден Найденов привика своите за допълнителни наставления, които доведоха до успех и спечелихме първия гейм с 25:22.

untitled3_2.jpg

Началото на втория гейм отново стартира с по-добра игра в атака и за двата тима. Гаджанов обаче заигра стабилно на блокада, което пък ни позволи да водим с 8:4 на първото техническо прекъсване. Точките станаха вече пет в повече на България за 10:5 и това наложи таймаут за Португалия. Думите на Флавио Гулинели обаче не подействаха, но пък късметът бе на тяхна страна. Първо съдията отсъди в полза на домакините, а след това с голяма доза шанс и Марко Ферейра на сервиса португалците губеха вече с 8:11. Авансът от шест точки се стопи до 10:12. Това принуди Найден Найденов да вкара в игра Мартин Божилов на мястото на Валентин Братоев. След лошо посрещане на Божилов обаче разликата от шест точки беше тотално стопена за равенството - 13:13. А обратът стана факт за 16:15 в полза на иберийците на второто техническо прекъсване. Подновяването беше белязано с отлична игра на мрежата от страна на Георги Братоев и силен сервис на Цветан Соколов. При 18:16 за нас се наложи Гулинели да използва и втория си таймаут. И това оказа влияние, защото съперникът съумя отново да изравни за 19:19, както и да поведе с точка повече. Напълно разбираемо вдигналият ръце от недоумение Найден Найденов поиска таймаут. Прекъсване, което определено вкара живец в играта на нашите за 24:21. Две лоши подавания на Георги Братоев към Цветан Соколов обаче скъсиха преднината ни до точка. Все пак стигнахме до успешен край с атака на Соколов отляво на нападение за 25:23.

untitled4_1.jpg

Подобно на предходните две части резултатът се движеше точка за точка, като и този път водехме при първото техническо прекъсване - 8:6. До второто допуснахме някои грешки при посрещането на начален удар и в защита, за да може резултатът да се изравни - 14:14. Видимо умората се чувства, защото момчетата се движат тромаво на игрището. Въпреки това успяхме да водим с 16:15. Резултатът стана 19:16 след блокада на Теодор Тодоров и контра блок-аут на Цецо Соколов. Португалия стигна до ново равенство при 20:20 след атака през центъра на Карлош Фидалго и контра на капитана Флавио Крус. България си върна преднината при 23:21 след мощна атака на Цецо Соколов и контра през центъра на Костадин Гаджанов. България спечели гейма с 25:22 след атака в аут на Валдир Секейра, а с това и мача с 3:0.

Португалия - България 0:3 (22:25, 23:25, 22:25)

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Валентин Братоев, Костадин Гаджанов, Теодор Тодоров - Владислав Иванов-либеро

ПОРТУГАЛИЯ: Марко Ферейра, Алешандре Ферейра, Тиаго Виолаш, Карлош Фидалго, Флавио Крус, Руи Сантош - Жоао Коельо-либеро