Мъжкият национален отбор на България под 21 години изглежда под пара дни преди старта на световното първенство в Бахрейн. БФ Волейбол организира престижен турнир в зала „Левски София", където започнахме с 3:0 над Бразилия, а днес разгромихме и САЩ – пак 3:0 (25:23, 25:21, 25:23). Третият ни мач е срещу Иран. Така София събра четири от най-силните отбори, които ще мерят сили за медалите в Манила. На трибуните беше и Любомир Ганев, президентът на федерацията, който по-рано се радваше и аплодираше женските националки за оставането им в Лигата на нациите.

Първият гейм беше изключително равностоен – от първата до последната точка. Съперниците си поделяха преднината. Но никой не направи повече от две точки аванс. Имаше разигравания, на които всеки любител на волейбола може да се възхити. Накрая нервите на българите бяха по-силни и спечелихме с 25:23.

Втората част беше по-различна. Набрали инерция от първата, нашите поведоха с 5:1. Естествено, никой не очакваше геймът да мине леко. Американците бавно започнаха да топят аванса, но не и постоянно. Равенството обаче все пак дойде при 11:11. Тогава обаче на началния удар застана Алекс Николов и янките се предадоха. България направи четири поредни точки – 15:11. От този момент нямаше кой да ни спре. Разликата набъбна до 20:13 и съмнения за победител в гейма почти не останаха. Щатите върнаха две точки, но по никакъв начин не разклатиха Андреа Буратини и състезателите му. Освен това янките ни помагаха с доста грешки от начален удар. Това означаваше само лесни точки за България. В името на драмата САЩ намалиха до 19:22, когато Буратини поиска таймаут. Решението подейства и веднага дойде точка за нашите. Още една американска грешка от начален удар и вече имахме първи геймбол. Съперникът го спаси за 24:21, но при втория беше безпомощен – 25:21.

Третият гейм започна с ас на Алекс Николов. Нашите видимо се забавляваха от начина, по който играят. А американците бъркаха атаката след атака, изкарвайки най-често топката в аут – 5:1. Само на моменти преднината се стопяваше, но с малко. Българите играеха наистина впечатляващо в защита, спасявайки топки от графата „невъзможни". А когато топката стигнеше до Николов за атака, прошка нямаше. И все пак Щатите са силен тим, който не се предава дори в контрола. При 9:6 направиха две точки и предизвикаха таймаут за Буратини. Прекъсването отново помогна и тройната ни блокада направи резултата 10:8. А Симеон Николов изстреля ас за 11:8 и възстановяване на аванса.

Волейболно дерби обаче радваше окото на зрителите в залата. Мачът тръгна точка за точка, като майсторските отигравания бяха от двете страни. Янките стигнаха най-накрая дори до обрат – 15:14, но само вкараха гейма в поредица от успешни атаки. Пробивът дойде при 20:18 за нас, когато първо блокадата беше безупречна, а после американците изкараха в аут. Гостите опитваха да се върнат в мача чрез треньорски прекъсвания. Имаха успех, защото преднината ни се сведе само до 23:22 и Буратини също поиска таймаут. Успешно – началният удар на САЩ излезе в аут и дойде първият мачбол. Янките обаче го спасиха – 24:23. Но всичко приключи при следващата атака. Победа за нашите!

Утре България играе последен мач от турнира. Двубоят срещу Иран ще започне необичайно в 10 ч сутринта, защото следобед персите излитат за родината си.