Без грешка продължава участието на националния ни отбор за жени под 18 години на Европейското първенство (1-13 юли) в Гърция и Румъния. Във втория си ден в Ираклион (о. Крит) нашите момичета се наложиха на един от фаворитите в Група II – Турция. Двубоят продължи 1 час и 47 минути и го спечелихме с 3:1 (25-22, 25-21, 19-25, 25-22).

Страхотен двубой направи Калина Венева, която завърши с 27 точки, но главно имаше заслуга във важните моменти. Днес младите ни "лъвици" осезаемо намалиха своите грешки, в сравнение с първия двубой срещу Германия, но пък се пропукваха повече в защита и допуснаха някои леки топки да паднат в полето ни. Във всичките геймове турският състав започваше по-добре, но селекцията на Антонина Зетова демонстрира непримиримост и много борбеност в една от най-трудните ни и важни срещи от груповата фаза, и срещу традиционно труден съперник за нас.

С леко предимство за Турция тръгна мачът (2:4), а и с грешки в двете полета. Три поредни точки ни изведоха напред, а след това имаше оспорвана и равностойна игра. Със стабилен блок постигнахме обрат при 21:19. Задържахме крехката преднина, въпреки опитите на Турция да ни догони.

Турция влезе по-добре във втория гейм, като подобри малко началния си удар и и затегна блокада си. Силна игра на разпределителката Димана Иванова помогна на тима ни да стигне до равенство 8:8. Туркините отново успяха да дръпнат в резултата и Зетова взе прекъсване. След него силно се включи Калина Венева с две поредни точки, а след хубава двойна наша блокада отново изравнихме при 15:15. На свой ред турският щаб поиска таймаут. В следващите минути играта вървеше точка за точка. Нашите момичета се мобилизираха в края. Стигна се до геймбол след топка на Турция в аут, а с блокаут бе реализирана четвъртата ни поредна точка и финалната за втория гейм.

Началото на третия гейм бе подобен на втория – с по-голяма концентрация от страна на Турция (2:5). Деница Ангелова бе оставена сама на мрежата и намали до 4:5, но не успяхме да изравним. Туркините поддържаха аванс от 2-3 точки, а нашият щаб поиска прекъсване. Настъпи отпускане от наша страна в защита, оставяхме по-лесно топката да пада в полето ни и това доведе за първи път до по-изразителна разлика в мача. Турция постепенно увеличаваше преднината си и тя стана двуцифрена – 10:20. Въпреки тежкия момент, запазихме силен дух и записахме серия от 4 поредни точки. След това успяхме да стопим на 5 т. (16:21), а това накара турският селекционер да вземе прекъсване. Въпреки че се борихме, по-рано натрупаният пасив не ни позволи да стигнем до равенство и Турция затвори частта при 19:25.

И този период започна подобно на всеки един от предходните: трябваше да догонваме съперника. И успявахме, въпреки че на няколко пъти се откъсваха с по 3 т. След поредното такова (9:12) нашият щаб поиска прекъсване. Отново се доближихме на една точка и отново Турция дръпна, дори с 4 т. след ас (15:19). Зетова взе таймаут. Окоро реализира две поредни точки. Грешка на туркините на посрещане и отново 1 т. разлика. Този път техният щаб използва своето прекъсване. Венева сама на мрежата блокира турска атака за изравнителната точка – 20:20. Отново тя с лек прехвърлящ удар, а след това и с блок донесе обрат за нас при 22:21. Турският треньор Расит Берк Инанк използва таймаут. Наказателната акция на Калина Венева продължи и след тази пауза. Последва двойна наша блокада и точка за Нанева, което доведе до мачбол. Пропуснахме първата възможност, но при втората Парапунова бе безгрешна по диагонала.

В днешния двубой записахме 5 аса и 10 блокади, и значително намалихме грешките ни. Калина Венева се представи много силно в атака и завърши с 27 точки. Никол Окоро добави 11 т., а по 10 - Деница Ангелова и Дарина Нанева.

Нашите момичета няма да имат много време за почивка. В сряда, 3 юли, в 12:00 ч. (българскко време) излизаме срещу друг от фаворитите в потока – Полша. Полякините заемат лидерското място във временното класиране и също непобеден досега (две победи от два мача). България е на второ място (преди изиграването на мача между Германа и домакина Гърция).