България беше близо, но изпусна квота за европейското първенство по волейбол за жени под 18 години (1-13 юли). Националният ни тим, воден от Антонина Зетова, отстъпи в оспорван финал срещу Турция с 2:3 гейма (25:11, 21:25, 18:25, 25:18, 8:15). Турнирът, на който страната ни бе домакин, е първа зонална квалификация. Вторият шанс за младите ни "лъвици" ще е през април (11-14).

Зетова направи една промяна в стартовия състав. На мястото на Симона Иванова на поста централен блокировач започна Божидара Арнаудова. Останалите отново бяха Виктория Нинова (либеро), Димана Иванова (разпределител), Вероника Петрова (диагонал), Деница Ангелова (централен блокировач), Калина Венева и Вяра Парапунова (посрещач).

Подкрепяни от много фенове от трибуните на столичната зала "Христо Ботев" нашите момичета започнаха вихрено. Изключително силна първа част за България, в която поведохме бързо с 4:1, а малко след това направихме серия от 8 поредни точки за двуцифрена преднина (16:6). Турция прекъсна тази поредица, но до края не успя да навакса пасива и младите ни „лъвици" спечелиха с 25:11 за 19 минути игра. В този период показахме отлична игра в атака (48%), като над всички бе Вяра Парапунова, която реализира 7 точки. Играта на блокада също ни вървеше много добре, а Турция не успя да запише нито един ас. Арнаудова също направи добро включване с 4 точки в първия гейм.

Съвсем различна бе ситуацията във втората част, в която като че ли загубихме концентрацията и допуснахме Турция да поведе с 6:1. Зетова пусна в игра Александра Китипова, но разликата стана дори 7 точки. Вероника Петрова се върна в игра и прекъсна устрема на туркините. България започна лека-полека да връща интригата, а ас на Петрова доведе до 8:11, което принуди турският щаб да вземе прекъсване. То даде резултат и съперникът ни успя да задържи аванса си без да допуска изравняване. Българските волейболистки обаче не се предадоха, като края на частта стана много равностойна, а двата отбора показаха качествен волейбол с дълги разигравания и много емоция. Нашите успяха да доближат на 3 точки (20:23), което накара Турция да вземе прекъсване. Това върна концентрацията на съперника, който стигна до геймбол. След пропусната първа възможност, втората вече беше факт за 21:25. Стабилната ни игра на начален удар в този период ни изневери, като допуснахме 5 грешки.

Концентрацията ни в защита продължи да липсва и в третия гейм, в който туркините отново дръпнаха със 7:2. Зетова взе прекъсване, но след него пасивът ни стана дори 7 т. Туркините доминираха и без проблем взеха тази част - 25:18. Така съперникът ни направи обрат в геймовете и поведе с 2:1.

Зетова направи промяна с началото на четвъртия гейм, пускайки в игра 15-годишната Божидара Иванова. Българките показаха, че няма да се дадат лесно и бързо поведоха с 5:1, което притесни треньорския щаб на Турция и Расит Берк Инанч взе прекъсване. То не му помогна и след него "лъвиците" нанизаха още две точки. Грешка на начален удар прекъсна серията ни от 4 поредни т. Настроението и устремът ни отново бяха на ниво, подобрихме значително посрещането ни и заслужено започнахме да доминираме, правейки разликата 8 т. (16:8). Тя стана и двуцифрена (19:9) след два поредни аса на Божидара Иванова. България стигна до геймбол след грешка на Турция на сервис (24:17). Не успя да го реализира от първия път, но с много самоотвержена игра при втория опит успя – 25:18.

Така се стигна до тайбрек. В него Турция спечели правото да сервира, първата точка беше за нас, дело на Вероника Петрова. Съперничките ни обаче си осигуриха преднина с 4:1. Нашите намалиха до 1 точка (5:6), като турската националка Бегюн Качваз получи жълт картон за оспорване на съдийско решение. Не успяхме да използваме този момент за обрат и туркините се отдалечиха отново на 5 точки (5:10). България записа две поредни точки и турският щаб взе прекъсване, а с подновяването на играта съперникът отново влезе в серия - 7:13. Турция стигна до мачбол, а при наша атака топката излезе в аут и крайният успех отиде за гостите след 108 минути игра. 

Вяра Парапунова се отличи с 24 точки за България, а три националки добавиха по 11 - Божидара Арнаудова, Вероника Петрова и Калина Венева.