Националният волейболен отбор на България за девойки до 16 години спечели бронзовите медали на Европейското първенство, на което сме домакини. Момичетата на селекционера Стоян Гунчев измъкнаха изключително драматична победа над Беларус с 3:2 (20:25, 25:16, 25:14, 20:25, 15:13) в спора за 3/4-о място на шаюмпионата на Стария континент, игран този следобед пред около 500 зрители в зала "Христо Ботев".

Така след загубения полуфинал от Русия вчера с 2:3, младите български "лъвици" все пак успяха да се качат на потената стълбица с бронзовите отличия. По-късно тази вечер е големият финал между Италия и Русия, пише "БГволейбол".

В първия гейм беларуските натиснаха със сервис и поведоха бързо с 8:3. Разликата нарасна на 16:9, като едва тогава българските момичета излязоха от това тежко положение. България успя да намали пасива си само до 3 точки при 18:21, но след което Беларус устоя и спечели гейма с 25:20. Във втората част българският отбор излезе променен и мотивиран и ролите се размениха. Младите "лъвици" започнаха да използват силното си оръжие – сервиса, с който започнаха да затрудняват противниковото посрещане. Така втората техническа пауза дойде при 6 точки разлика в тяхна полза - 16:10. До края на гейма българките задържаха темпото и спечелиха безпрепятствено с 25:16, като изравниха на 1:1.

Възходът на на България продължи, като третия гейм започна с разгромното 9:1 в наша полза, което се оказа достатъчна разлика и българските момичета спечелиха гейма с убедителното 25:14. В четвъртата част, обаче, ситуацията се обърна за пореден път. Гейма тръгна с 6:1 в полза на волейболистките на Беларус. Беларуските продължиха да диктуват играта през цялото време, спечелиха с 25:20 и вкараха мача в тайбрека. В крайна сметка обаче българските момичета показаха, че са по-добрият отбор на терена и в петия решителен гейм наложиха волята си, спечелиха с 15:13, а с това мача с 3:2 и бронзовите медали.

Най-полезни за българския тим отново бяха Александра Георгиева и капитанката Мария Йорданова със страхотните 27 и 25 точки за победата. За Беларус Ксения Лябиодкина и Даря Борис завършиха с 18 и 16 точки.