Трудно начало, добри два гейма и кошмарен край белязаха първата среща на България на Световното първенство за жени под 19 години, което се провежда в две държави – Унгария и Хърватия. Нашият тим е в Група С в Сегед, а в още в първата си среща трябваше да се изправи срещу един от големите фаворити – Италия. Българките отстъпиха с 1:3 (15-25, 19-25, 25-23, 9-25) в среща продължила 1 час и 41 минути.

Селекционерът Борислав Крачанов заложи на титулярен състав: Гунчева, Коларова, Коева, Ангелова, Стоянова, Дудова и либеро Нинова.

Италианките започнаха със самочувствие двубоя и поведоха от самото начало, като до средата на първия гейм успявахме да се държим близо до тях. Разликата започна да се увеличава и дори стана двуцифрена. Записахме само 1 точка на начален удар и допуснахме 9 грешки, за да оттеглим в тази част при 15-25.

Вторият гейм бе съвсем различен. Момичетата ни се успокоиха и въпреки че продължиха с грешките, стояха доста по-добре на терена. Началните минути на тази част бяха с превес за нас, а „Скуадра" изравни и обърна при 9-10. Оттук се случи същото като в откриващия гейм – преднината им само растеше нагоре, за да завършат със 19-25.

Настройките на нашата игра все повече се подреждаха и след няколко размени на точки, успяхме да поведем в третия гейм и дори да направим серия от 5 поредни точки. Авансът ни стана 7 точки и въпреки че допуснахме италианките да върнат интригата (22-21), хладнокръвно измъкнахме гейм след 25-23. В тази част и на сервис и на блокада се представихме по-успешно.

За съжаление добрите впечатления от двата последни периода напълно се изпариха в четвъртия гейм, който започна с 5 безответни точки за Италия. Нашите бързо допуснаха двуцифрена разлика, която стигна и до кошмарните 16 точки накрая – 9-25.

Италианките бяха по-добри по всички показатели и очаквано спечелиха мача. Родната защита така и не намери отговор на атаките на Мерит Чиненянва Адигве, която завърши с 25 точки.

От българския състав най-резултатна бе Виктория Коева с 15 точки. Микаела Стоянова записа 9 точки, Елена Коларова – 8, а капитанката Ива Дудова - 7.

Следващият мач на България е в сряда, 2 август, от 22:05 ч. срещу Тайланд